Kwart truckers rijdt met mobiel in de hand

Van professionele chauffeurs zouden we toch mogen verwachten dat ze zich aan de regels houden en veiligheid hoog in het vaandel hebben staan. Helaas maken ze die verwachting niet waar en zitten ze massaal met hun mobieltjes te klooien.

Vorige week hield de politie van Gelderland en Overijssel meerdere controles op mobiel gebruik achter het stuur onder vrachtwagenchauffeurs. Het leverde meer dan vijfhonderd (500!) bekeuringen op. Omdat de gemiddelde trucker lastig op mobiel gebruik te controleren is (agenten kunnen vanuit hun auto niet zien wat een chauffeur allemaal in zijn cabine aan het doen is), huurde de politie een touringcar. Deze werd volgeladen met dienders met scherpe ogen die vanuit de hogere positie gemakkelijk de mobielgebruikers op heterdaad konden betrappen.

Zodra de agenten in de touringcar beet hadden, liet een agent in burger de chauffeur stoppen om hem op de bon te slingeren (239 euro). Na drie dagen op deze manier controleren stond het totaal aantal bonnen op 528. Mathijs Hoogma van de verkeerspolitie in Oost-Nederland had dan ook geen goed woord over voor de overtreders: "Het zijn volwassen mensen, geen kleine kinderen. Ze weten dondersgoed dat ze een risico nemen en toch doen ze het." 

Onderzoek wijst keer op keer uit dat mobiel gebruik achter het stuur een toenemend gevaar is op de weg. Het aantal schades dat is toe te wijzen aan deze oorzaak stijgt jaarlijks en onze verzekeringskosten groeien gestaag mee. Ook in het geval van ongelukken met vrachtauto's is de mobiel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid hoofdoorzaak. De stichting Incident Management Vrachtauto’s (STIMVA) heeft onderzoek gedaan en meent dat 90% van alle ongevallen met truckers aan menselijk falen te wijten is. Hoewel ze het niet direct kunnen aantonen (anders moeten ze de hele dag in touringcars gaan rondrijden), gaan ze er wel vanuit dat hier heel vaak een mobiel in het spel is.

Volgens de branchevereniging voor verzekeraars komt het vaak voor dat chauffeurs naar de mobiel grijpen. Ze weten dat de pakkans voor mobieltjesgebruik erg klein is en dat ze dus makkelijk ongezien mee weg kunnen komen. Ook zitten de professionele bestuurders vaak vier uur achter elkaar achter het stuur waarbij men zich stierlijk gaat vervelen en een potje Angry Birds toch wel heel interessant is. 

Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om mobiel gebruik achter het stuur te bestrijden. De politie is er veel harder op aan het controleren (ja, in dit geval vinden we dat wel mooi) en heeft binnenkort ook de beschikking over speciale camera's die het wangedrag kunnen detecteren. Deze kunnen ook hoger geplaatst worden zodat de vriendelijke vrachtwagenchauffeur ook niet meer onder die prent uitkomt. Tenzij hij de mobiel in een houder heeft natuurlijk, dan mag alles.