Feest in Oostenrijk. Verstappen en Ricciardo krijgen party mode

In de derde kwalificatie schroeven Ferrari en Mercedes standaard een tandje bij dankzij hun ingebouwde 'party mode'. Hierdoor konden de Red Bulls het maar moeilijk bijhouden, maar dat is verleden tijd. Max en Daniel hebben in Oostenrijk ook extra vermogen.

Vorige week experimenteerde Renault in Frankrijk al met wat extra vermogen voor de kwalificatie. Dit beviel blijkbaar goed want de motorenbouwer heeft de upgrade nu vrijgegeven aan Red Bull Racing. Dat betekent dat de renstal aankomende zaterdag in Q3 ook de kwalificatiemodus aan kan zetten en wellicht de Ferrari en Mercedes wel kan bijhouden. 

Hoewel het motorblok hetzelfde is gebleven heeft Renault er wat toch extra vermogen uit weten te halen. Volgens de Fransozen komt het uiteindelijk neer op een wisselwerking tussen meer vermogen en minder betrouwbaarheid. En dat maakt het ook gelijk logisch dat upgrade nog niet eerder gekomen is. De betrouwbaarheid van de blokken was tot nu toe nog niet goed, maar Renault denkt dat ze nu op een niveau zijn dat ze er voor een kwalificatie wel wat op die betrouwbaarheid ingeleverd kan worden.

Overigens had Red Bull in Frankrijk door 'logistieke en technische redenen' nog geen beschikking over de upgrade. Het team kon er nog niet mee testen, maar nadat Red Bull teambaas Helmut Marko een goed gesprek had met hun motorenleverancier kon de upgrade wel voor Oostenrijk geïnstalleerd worden. Het klinkt allemaal een beetje alsof ene Cyril Abiteboul toch een beetje aan het pesten was omdat hij het de motordeal niet binnen heeft gehaald.