Twintig procent meer files dit jaar

De Nederlandse automobilist stond dit dit jaar gemiddeld vaker stil dan het jaar ervoor. In het eerste halfjaar nam de filedruk met 20 procent toe, zo meldt de ANWB. 

De voornaamste reden voor de toename: het is drukker op de weg. Niet alleen blijft het personenwagenpark in Nederland uitdijen, ook het commerciële verkeer zwengelt de drukte flink aan. Vooral in maart, april en mei was het erg druk op de weg, waarbij menig filerecord sneuvelde. De drukste dag was dinsdag 22 mei, toen slecht weer een van zichzelf al drukke dag flink in de war schopte. 

Qua file-hotspots zien we de gebruikelijke plekken opduiken: niet de A31 tussen Dronrijp en Harlingen stond veel vast, maar wel de A4 van Amsterdam naar Rotterdam, de A20 Hoek van  Holland - Gouda en de A27 Utrecht - Breda. Met de toegenomen filezwaarte wordt de de trend die we in het eerste kwartaal zagen doorgezet, hoewel we graag even wachten op de cijfers van Rijkswaterstaat. Die kunnen zomaar stellen dat Nederland juist minder in de file stond. Blijft lastig, dat meten.