Ecclestone: Formule 1 in Miami nog geen zekerheid

De officiële F1-kalender voor 2019 laat nog op zich wachten, maar iedereen verwacht er in oktober een race in Miami op te zien. Nou ja, iedereen behalve Bernie Ecclestone. De oud-F1-baas waarschuwt voor obstakels. 

Ecclestone, die met zijn suave baardje afgelopen weekend in Oostenrijk op de grid stond, waarschuwt in een interview met de Daily Mail voor de machtige Biscayne Neighborhoods Association (BNA), een bewonersvereniging die zich zorgen maakt over herrie, chaos en kosten die mogelijk worden afgewenteld op de belastingbetaler. Er zijn al kleine wijzigingen in de circuit-layout gemaakt omdat de F1 bepaalde stukken openbare ruimte niet mocht gebruiken. Ecclestone: 

"We looked bloody hard at getting a race in Miami in my time, and we encountered various obstacles. These guys might manage to get the deal done, but it will be tough. It is not just about money, but about other issues. Street races are always hard work."

Afgelopen mei keurde de gemeenteraad van de Floridaanse kustplaats plannen voor een 10-jarige deal goed, maar kennelijk moet de stadsmanager nog een specifiek contract indienen bij een stadscommissie. Hier wordt over gestemd, en de BNA laat weten: "if we don’t have a clear understanding of the benefits the race will bring to Miami, we will consider opposing the City Commission approving the contract."

Een GP van Miami is dus nog niet voor 100% een done deal, maar we verwachten dat de partijen er wel uitkomen. Als het niet snel is, dan zal Miami met een sterretje erachter op de voorlopige kalender voor 2019 verschijnen, net zoals dat voor 2017 met Brazilië het geval was. Mochten de belangenverenigingen het hard spelen en zand in de raderen strooien, dan krijgen we volgend jaar een race minder, wat voor 2020 goed uitpakt voor de aspiraties van Assen. Maar eerlijk gezegd zien we Miami geen gezichtsverlies lijden nadat het al trots een 10-jarige deal aankondigde.

Hockenheim verdwijnt volgend jaar weer van de kalender, aangezien de organisatie vanuit financieel oogpunt hooguit elke twee jaar een race kan organiseren. Vroeger werd er om en om met de Nürburgring een Duitse GP georganiseerd, maar dat circuit heeft zich helemaal teruggetrokken. En zo kan het dat we in 2019 hoogstwaarschijnlijk weer geen Duitse GP hebben. Toch een beetje raar, dat de Heimat van Mercedes en hofleverancier van wereldkampioenen in deze eeuw geen race op de kalender heeft.

De verwachting is dat verder alles bij het oude blijft (Suzuka heeft weliswaar een aflopend contract, maar aangezien de baan van Honda is zal dat circuit wel verlengen), en Miami dus Hockenheim aflost als 21ste race. Mocht het feest in Amerika niet doorgaan, dan hebben we in 2019 twintig races.

Verder hebben de coureurs volgend jaar twee weken korter vakantie: de GP van Australië vindt plaats in het weekend van 13-15 maart 2019. De voorgaande jaren werd de opener altijd in het laatste weekend van maart ingepland, maar het schijnt dat de organisatie de druk er in de zomermaanden iets meer af wil halen. We zitten nu in een reeks waarin vijf races in zes weekends worden verreden: door twee weken meer lucht in het schema te pompen zal dit de logistieke last enigszins verlichten, zo is het idee. 

Om tot slot nog even terug te komen op de foto van Ecclestone. Valt u iets op? Goed kijken...De Brit die momenteel een inhoudsloos erebaantje bij Liberty Media bekleedt, trok een oud shirt uit de kast, met een oud F1-logo. Of zou het een vorm van stil protest tegen het nieuwe logo zijn?