Audi e-tron krijgt geen zijspiegels, maar camera's

Allemaal leuk en aardig, die accumobielen van verschillende fabrikanten, maar eigenlijk zijn ze nergens heel speciaal te noemen. Daarom pakt Audi het net iets anders aan het laat de zijspiegels weg en schroeft daar camera's.

De conceptversie van de Audi e-tron liet van zichzelf eigenlijk weinig verrassende dingen zien. Het bereik van de auto is niet schrikbarend, de looks schrikken niet af en we hoeven ook geen unieke technische snufjes in de aandrijving te verwachten. Het is eigenlijk gewoon een Audi zoals we die kennen, maar dan met accu's in plaats van een benzinetank. Maar toch komt de fabrikant met een bijna wereldprimeur: een camera monitoring system waardoor normale buitenspiegels niet meer nodig zijn.

U heeft ze ongetwijfeld vaker voorbij zien komen op concept-auto's. Vaak zijn het kleine vleugeltjes met een bolletje aan het einde op de plek waar de buitenspiegel normaal zit. In dat bolletje zit een camera die het beeld op een van de tientallen schermen in het interieur projecteert. Het is allemaal beter voor de verkeersveiligheid en de aerodynamica, maar op de een of andere manier komen ze eigenlijk nooit terecht op een productiemodel. En juist daar heeft Audi werk van gemaakt. De e-tron krijgt ze namelijk echt: twee vleugeltjes met camera's erin.

Ze werken als volgt: een cameraatje neemt het beeld achter de auto op en projecteert dit op een scherm in de deur vlak onder het raam. Daardoor kijk je als bestuurder eigenlijk naar de normale lokatie van de spiegel en zie je nu hetzelfde als voorheen. Het grote voordeel van de camera's is dat ze verschillende standen kunnen aannemen. Audi denkt hierbij bijvoorbeeld aan verschillende mate van inzoomen bij verschillende snelheden. Zo zal het systeem alles een tikkeltje dichterbij laten lijken als er 90 km/u of harder gereden wordt en wordt de kijkhoek groter in stadsverkeer.

Maar ook bij het achteruitrijden wordt alles makkelijker. De camera's kunnen hun stand automatisch aanpassen zodat de dode hoek een stuk kleiner wordt en het overzicht dus groter. Of ze richten zich tijdens het inparkeren op de stoeprand zodat de peperdure velgen heel blijven. Ook 's avonds en 's nachts wordt het uitzicht op de buitenwereld beter omdat ze een speciale nachtstand hebben waarmee de bestuurder meer ziet dan met conventionele spiegels.

Omdat Audi de camera's voor het eerst op een eigen productiemodel schroeft, roepen ze dat ze een wereldprimeur hebben, maar dat is niet helemaal waar. Moederbedrijf Volkswagen deed hetzelfde truukje al een keertje met de XL1, al was deze wel zwaar gelimiteerd geproduceerd. De VW had een uitzondering op de wetgeving weten te verkrijgen om met de camera's rond te rijden, de e-tron heeft dat niet nodig omdat het tegenwoordig simpelweg is toegestaan om dit soort systemen te gebruiken. Dus ja, het systeem komt naar de productieversie van de e-tron, en ja, het is volledig legaal en ja, u kunt er eentje kopen. Wat wilt u nog meer?