Formule 1-constructeurs toch oneens met motorregels 2021

Het zou eind vorige maand allemaal duidelijk moeten zijn. De FIA, F1 en constructeurs waren het vrijwel eens over de nieuwe motorregels voor 2021 en daarmee wist iedereen waar ze aantoe waren. Maar toch niet, de constructeurs gooien nu roet in het eten.

Sinds oktober vorig jaar wordt er al gediscussieerd over de nieuwe motorregels die in 2021 van kracht moeten worden. Daarin staat dat het motorblok versimpeld wordt en dat de MGU-H komt te vervallen. Vanaf het begin hadden de constructeurs al moeite met dat laatste, maar ze gingen er uiteindelijk toch schoorvoetend in mee. Maar nu het puntje bij het paaltje komt, trekken ze toch hun keutel weer in. De MGU-H moet blijven en er moet niet zoveel aangepast worden.

Dat is, kort door de bocht, waar het vorige week tijdens de Strategy Group-meeting over ging. De motorbouwers willen het huidige blok met MGU-H houden omdat er geen nieuwe motorbouwers lijken te komen voor 2021. Eerder leek het nog dat Porsche en Aston Martin zouden aanhaken als motorleverancier, maar die laten maar niet weten wat ze nu precies gaan doen. Porsche wacht nog met het maken van een keuze tot het hele VW-emissieschandaal is overgewaaid en voor Aston Martin is het zeer onwaarschijnlijk dat ze nog aanhaken nu hun team, Red Bull Racing, een deal heeft gesloten met Honda.

De huidige motorbouwers vinden het dan ook niet leuk dat ze toch gedwongen worden om een hoop tijd en geld te steken in een nieuw blok, terwijl er geen nieuwe concurrenten aanschuiven. Het lijkt volledig nutteloos volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff: "All four currently in F1 engaged OEMs would have given their preference, with an understanding from our side that we maybe need a bit more noise, and a discussion around fuel consumption that's important. But just for the benefit of redesigning an engine without anybody else entering doesn't make a lot of sense."

Ook Renault-chef Cyril Abiteboul ziet het nut van een nieuw blok niet. Hij is vooral bang voor het financiële aspect van een nieuwe motor en de ontwikkelingen die er omheen bij komen kijken: "I think we should always give priority to stability. I think it's the baseline for everything, particularly in F1, which is such a competitive and expensive environment. I think we underestimate the benefit of stability for the cost for everyone, for the manufacturers, also for the teams, but also for the show, because we want close racing, close action."

Het enige dat de motorleveranciers nog wel willen doen, is kijken hoe ze de huidige hybride V6 een beter geluid kunnen laten produceren en het brandstofverbruik veranderen voor meer vermogen. En dat is iets waar de FIA en de Formule 1 ook op uit waren met de nieuwe regels van 2021.