VIDEO. Autonome Ford Mustang bewijst dat autonomie ongelooflijk stom is

Siemens en Cranfield University lieten deze week vol trots weten dat ze een een Ford Mustang uit 1965 volledig autonoom de hillclimb van Goodwood lieten doen. Ondertussen is het gebeurd, maar of de partijen nog trots zijn op hun dronken technologie?

Gisteren was de eerste dag van het Goodwood Festival of Speed. Op die dag doken er allerlei dikke auto's met nog dikkere motoren de berg op om voor wat spektakel te zorgen. Siemens en Cranfield University wilden dat ook doen met hun Mustang, maar uiteindelijk kunnen we niet anders zeggen dat ze waarschijnlijk vooral uitgelachen zijn.

Zoals we eerder al schreven is de technologie in de Mustang een soort halfbakken vorm van autonomie en zit er altijd iemand achter het stuur die ingrijpt als het misgaat. En tijdens de poging had die beste man zijn handen vol. Sterker nog, hij moest na enkele meters al ingrijpen omdat de Ford zijn zinnen had gezet op de muur van strobalen. De computers die de auto de berg op moesten sturen hadden blijkbaar nog last van de kater van het feestje van de dag ervoor, want zelden hebben een auto zo zien slingeren.

En daarmee bewijst dit project overduidelijk dat autonome-technologie onmogelijk stom is, en dat we nog jaren van ontwikkeling moeten doorlopen voordat het een keer een beetje interessant begint te worden. Vergelijk het met die prachtige 3D-televisie die u heeft staan. U moest en zou het hebben want 3D in de huiskamer was het helemaal. Maar de technologie was er nog niet, dus zat u met een zware bril naar mislukt 3D-beeld te loeren. Na twee pogingen flikkerde u het brilletje in een kast en heeft u de optie nooit meer gebruikt. Huidige TV's worden niet eens meer geleverd met een 3D-optie. 

Iedereen wil nu meedoen met de autonome-hype, maar telkens bewijzen de pogingen weer dat de technologie nog niet op het niveau is en dat het nog niet nuttig is. Of dat punt ooit behaald wordt, valt nog maar te bezien. Tot die tijd vinden wij (en Rolls-Royce) alle openbare uitingen ongelooflijk stom, en vragen we iedereen die ermee bezig is om hun pogingen voor 'autonome auto's' voor zich te houden. Dank u.