Aston Martin werkt samen met Rolls-Royce aan vliegtaxi

Als twee van 's werelds bekendste merken gaan samenwerken, dan verwacht je een vierwieler waar je u tegen zegt, geen creatie zonder wielen. Toch hebben Aston Martin en Rolls-Royce precies dat ontwikkeld: een vliegtaxi met propellers. 

Aston Martin is lekker bezig. Ze hebben een onderzeeboot, een speedboot en enkele hele dikke auto's aan de wereld getoond. Daarmee domineren ze zo'n beetje elk gebied behalve de lucht, en daar is nu verandering in gekomen door een samenwerking met Rolls-Royce. De bedrijven verzonnen de Volante Vision Concept: een strakke, vliegende taxi.

Om specifiek te zijn: Aston Martin's tekenaar Marek Reichmann werkte samen de vliegtuigmotoren-tak van Rolls-Royce, niet met de makers van gigantische PC Hooft-tractors. Beide partijen kregen daarbij hulp van Cranfield Aerospace Solutions en Cranfield University (welke u vast nog wel kent van de crashende autonome Ford Mustang). Samen kwamen ze met het idee om een "flying autonomous hybrid-electric vehicle for urban and inter-city air travel" te ontwikkelen.  

En dat betekent dat de concept-vlieger door niemand bestuurd hoeft te worden. En hierbij leggen we de nadruk op 'hoeft' want Aston Martin legt uit dat het eigenlijk de bedoeling is om full-Top Gun te gaan met dit ding. De computers kunnen het overnemen als je even geen zin hebt.  En daarbij zijn we blij dat het hier nog maar om een concept gaat, want wat we hebben gezien van autonome technologie uit de handen van Cranfield University deed, zouden deze taxi's vermoedelijk met bosjes tegelijk uit de lucht vallen.

Volgens Aston Martin heeft de Volante Vision Concept alleen maar voordelen. Hij is met 320 km/u sneller dan de gemiddelde hoge-snelheidstrein en kan verticaal opstijgen en landen waardoor hij moeiteloos gebruikt kan worden op bestaande helikopterplatformen. Daarbij lijkt de eigenaar ook nog eens milieuvriendelijk bezig te zijn want de Volante is natuurlijk volledig elektrisch. 

Het concept werd voor het eerst getoond op een vliegshow (Farnborough). De reden hiervoor is simpel: Aston Martin denkt dat dit geen vergezocht concept is, maar dat dit daadwerkelijk haalbaar en wellicht iets is dat we in de toekomst gaan zien rondvliegen. De autofabrikant is dan ook overtuigd dat er een groeiende markt voor dit soort heli-taxi's is, maar wanneer en of we er eentje uit handen van het bedrijf kunnen verwachten, is dan weer niet gezegd.