Drones gaan gaten in de weg repareren

Wie dacht dat een drone niet veel meer kon dan een pakketje afleveren en bij de buren naar binnen gluren, heeft het fout. Ze gaan binnenkort ook gaten in wegdekken vullen.

Gaten in de weg zijn een veelvoorkomend probleem waar de gemiddelde (Belgische) wegbeheerder nog steeds geen antwoord op heeft. In de VS lossen ze dit op door het probleem niet aan te pakken op overheidsniveau, maar door gewoon net zo lang te wachten tot een pizzaboer het voor je doet. In Engeland doen ze ook niets, maar vullen enkele ijverige studenten van de Universiteit van Leeds dit gat met drones.

Het inzetten van de drones om wegen te repareren heeft volgens de universiteit meerdere voordelen. De eerste is de meest logische: mensen hoeven niets meer te doen. De drones vliegen automatisch hun rondje en scannen het wegdek onder zich met 3D-scanners. Als er dan een gaatje gevonden wordt, landen ze en vullen ze de oneffenheid met een soort 3D-printer. Daarbij komt ook het tweede voordeel gelijk aan bod want het goedje  waarmee gevuld wordt is veel mensvriendelijker dan hetgeen (koud asfalt) waar mensen het mee doen. Die zwarte drap zou dus ook overbodig worden.

Daarnaast signaleren drones de gaten veel eerder dan dat de wegbeheerder dat doet. Die wacht waarschijnlijk op enkele klachten van lekke banden, scheve velgen of zelfs afgebroken veerpoten voordat hij ingrijpt. De drone kan kleinere gaten zien en gelijk vullen waardoor ze nooit zo groot worden dat ze echt een probleem gaan vormen. En daarbij storen ze het verkeer ook nog eens beduidend minder dan een groepje mensen en machines dat op de weg staat.

De drones verkeren nu nog in de testfase, maar die verlopen volgens de universiteit uiterst voorspoedig. De volgende stap is het signaleren van kapotte straatlantaarns en kapotte pijpleidingen controleren en repareren.