Lewis Hamilton wint chaotische F1 Grand Prix van Duitsland, drama voor Sebastian Vettel

Miracles do happen, dat waren de woorden waarmee Mercedes hun racewinnaar Lewis Hamilton binnenhaalde.

Een betere samenvatting van de Grand Prix van Duitsland is er niet, want waar Sebastian Vettel op weg was om zijn thuisrace te winnen, was het uiteindelijk Hamilton die vanaf P14 aan het langste eind trok.

Het leek lange tijd een vrij zaaddodende Grand Prix te worden, om het voorzichtig uit te drukken. Geen rondvliegende brokstukken in de openingsfase, geen positiewisselingen aan de kop van het veld en geen acties om je vingers bij af te likken. Ja, Hamilton stormde als een dolle door het veld heen, maar dat had zelfs de grootste F1-leek kunnen voorspellen. In ronde 13 meldde hij zich alweer op P5, op dat moment achter Vettel, Valtteri Bottas, Kimi Raikkonen en Max Verstappen.

Raikkonen stuurde zijn Ferrari als eerste de pits in en dat bleek al snel een heel goede beslissing. Hij kwam namelijk niet alleen terug op de baan voor Hamilton, maar kon vervolgens ook lekker doortrappen. Waar de concurrentie op de baan bleef, reed de Fin op zijn zachte rubber de ene na de andere snelste rondetijd. Zo verkleinde hij het gat op teamgenoot Vettel en Bottas en dat zou later nog een staartje krijgen.

Dat staartje liet niet lang op zich wachten, want in ronde 25 kwam ook koploper Vettel binnen voor vers rubber. Raikkonen won dankzij die serie snelle rondjes een plek ten opzichte van zijn teamgenoot en mocht zich zo na de stops van Bottas en Verstappen zelfs koploper noemen op de Hockenheimring. Vettel zat hem echter op de hielen, maar kon er niet op eigen kracht voorbij komen. 

De Duitser wendde zich dan ook tot de teamleiding om zijn beklag te doen. Hij meende wel een seconde per ronde harder te kunnen dan Raikkonen en wilde de Fin dus voorbij. Ferrari gehoorzaamde en vroeg Raikkonen met een tactisch lulverhaal om plaats te maken. De Fin reageerde zoals alleen de Fin dat kan: zeg me gewoon wat je wilt, dan doe ik dat. En zo geschiede, want niet lang daarna nam Vettel de koppositie over.

De beloofde regenbui meldde zich in ronde 44 boven de Hockenheimring, maar niet op de manier die we verwacht hadden. De weergoden dropten hun druppels telkens op verschillende plekken, maar hielden zich verder koest. Verstappen was de grootste naam die een gokje waagde met de switch naar intermediates, maar dat bleek geen goede keuze, want het bleef simpelweg te droog. Niet dat het hem echt pijn deed: de voorsprong op de nummer 6 was groot genoeg om te wisselen naar intermediates en vervolgens weer ultrasofts te monteren.

Daarmee leek Vettel zijn eerste zege op Hockenheim binnen te gaan halen, maar het venijn zat 'm zoals wel vaker bij Duitsers in de staart. De Ferrari-coureur verloor in het stadion kort de controle over zijn bolide en dat had 'm op geen slechter punt kunnen gebeuren, want hij schoof opeens rechtdoor de muur in. Over en sluiten, tot grote frustratie van de coureur zelf. Hij veroorzaakte daarmee wel een safety car-situatie en de nodige chaos in de pits.

Bekijk hieronder de crash van Vettel:

Bottas besloot als eerste binnen te komen voor vers rubber. Hamilton werd ook naar binnen geroepen door Mercedes, maar stuurde op het laatste moment het gras op en reed vervolgens 'gewoon' door. Raikkonen wachtte wat langer, maar gaf uiteindelijk toch zijn koppositie uit handen om te kunnen wisselen naar nieuwe banden. Kortom: opeens reed Hamilton op kop, gevolgd door Bottas, Raikkonen en Verstappen.

Na de herstart was het Bottas die kortstondig de aanval opende op zijn teamgenoot, maar na een teamorder van Mercedes besloot hij wat afstand te houden. Het leek na zaterdag ondenkbaar, maar daarmee was Hamilton dus de winnaar van de Grote Prijs van Duitsland. Bottas maakte de 1-2 voor Mercedes compleet en zal daarmee zijn werkgever meer dan tevreden stellen. Raikkonen kwam als derde over de streep en zal zich toch afvragen of die tweede stop wel zo verstandig was.

Verstappen kwam als vierde aan de finish na een foutloze wedstrijd. Ja, die switch naar intermediates kostte hem tijd, maar uiteindelijk was zijn Red Bull simpelweg niet snel genoeg om mee te kunnen strijden om de podiumplaatsen. De plek achter Verstappen had voor Daniel Ricciardo moeten zijn, maar de Australiër viel halverwege de wedstrijd uit, nadat zijn RB14 andermaal de geest gaf.

Nico Hülkenberg profiteerde voor eigen publiek en legde beslag op die vijfde plaats. Romain Grosjean reed ook weer een sterke wedstrijd, goed voor de zesde plek. Sergio Perez en Esteban Ocon deden goede zaken voor Force India door als zevende en achtste aan de finish te komen. Marcus Ericsson bezorgde Sauber de nodige punten met P9 en Brendon Hartley maakte de top 10 compleet in de Toro Rosso.