Sinds de komst van de Q2 is de Q3 niet langer Audi's kleinste SUV, maar het is wel de kleinste conventionele SUV. Mensen die niet teveel op zoek zijn naar speelse lijnen, en af en toe graag een gezin vervoeren, gaan eerder voor een '3' dan voor een '2'. Dit is de tweede, geheel nieuwe generatie van de auto die in 2011 het eerste levenslicht zag, maar heel radicaal veranderde hij niet. Zoals we mogen verwachten van een merk als Audi.
Over het algemeen is de auto meer afgeplat dan zijn rondere voorganger. Bekende zaken als lampunits, grille, en bumpers krijgen een aanpassing, waarbij de designers allerlei niet-functionele vormen hebben toegevoegd. Vooral de achterbumper oogt alsof er uitlaten in verwerkt zitten, terwijl deze juist naar onderen verplaatsten. De buitenspiegels zijn voortaan op de deuren gemonteerd, in plaats van op de stijlen. Wel nam de ruimte fors toe: met 4,49 meter is de nieuwe Q3 een volle tien centimeter langer dan zijn voorganger (en 30 cm langer dan eerdergenoemde Q2). De breedte nam met een iets bescheidener twee centimeter toe. Als basis wordt Volkswagens nieuwe MQB-platform gebruikt, het meestvoorkomende modulaire platform voor auto's met een dwarsgeplaatste motor. Klanten kunnen kiezen uit:
- 35 TFSI - een 1.5 met 150 pk en 250 Nm (FWD)
- 40 TFSI - een 2.0 met 190 pk en 320 Nm (quattro)
- 45 TSFI - een 2.0 met 230 pk en 350 Nm (quattro)
- 35 TDI - een 2.0 met 150 pk en 340 Nm (quattro)
Op een later tijdstip komt er een krachtigere diesel, en wellicht ook een S- of RS-versie van de Q3. Van elektrificering is bij de marktstart nog geen spoor.
Was het vroeger Pepe die uw Q3 in elkaar schroefde, in de toekomst wordt dit Zsolt. De Q3 verplaatst van het Spaanse Martorell naar Györ in Hongarije, waar nu al de A3 en de onlangs vernieuwde TT van de band rollen. Spanje krijgt er de nieuwe A1 voor terug.
De eerste exemplaren worden in november 2018 uitgeleverd, ergens tussen nu en dan komt Audi met prijzen op de proppen.