Ford pompt $4 miljard in nieuwe autonome divisie

De zelfrijdende auto komt eraan, en de traditionele autofabrikanten willen de boot niet missen. Om die reden tuigde Ford de nieuwe divisie Ford Autonomous LLC op, die $4 miljard aan speelkapitaal meekrijgt.

Denk je aan zelfrijdende auto's, dan denk je eerder aan Silicon Valley dan aan Detroit. Reken echter niet buiten de waard, want bedrijven als Ford en GM doen veel achter de schermen  (Chrysler doet het meer via samenwerkingsverbanden met bestaande techbedrijven). Een onderzoek van Navigant Research uit april 2017 schaarde Ford en GM zelfs onder de absolute leiders in de autonome race:

Om dit vermeende voordeel vooral niet kwijt te raken tuigde Ford zijn nieuwe speciale autonome divisie op. Hierin is onder andere Argo AI ondergebracht, de startup van Brian Salesky (ex-Waymo) waar Ford vorig jaar $1 miljard in investeerde. Ondanks het feit dat Ford al 114 jaar oud is (het is zelfs zó oud dat zijn symbool op de beurs simpelweg 'F' is, een stuk korter dan bijvoorbeeld TSLA of GOOGL), gaat het wel met zijn tijd mee. Het stak ook al geld in LIDAR-maker Velodyne, en heeft met Chariot alvast de basis voor een eigen rittendeeldienst.

Tot en met 2023 wordt er $4 miljard (3,4 miljard euro) in Ford Autonomous LLC gestoken. De grootste mijlpaal moet in 2021 bereikt worden, wanneer Ford een volledig autonoom voertuig zal presenteren. Ford Autonomous zal deels overlappen met Fords in 2016 opgerichte onderdeel Ford Smart Mobility LLC.