Schrik niet. Dit is de nieuwe Porsche Macan

Porsche heeft zijn bestverkopende model, de Macan, vernieuwd. Netjes na vier jaar, zoals het heurt. De wijzigingen behelsen meer LED-licht en technologische mogelijkheden, alsook een vrij overbodige carbonstrip op de zijkant.

Direct bij zijn lancering werd duidelijk: de Macan gaat een lekkere cashcow worden voor Porsche. Hij loste de Cayenne als bestverkopende model af, in vier jaar tijd werden er 350.000 van verkocht. Dat is heel wat omzet voor een auto die in zijn goedkoopste vorm al meer dan 70 mille kost, en in zijn duurste vorm ruim het dubbele. Ongeveer 100 duizend exemplaren vonden hun weg naar een Chinees, wat waarschijnlijk de reden is geweest waarom Porsche de kleine crossover in Shanghai zijn wereldprimeur laat beleven.

Wie het familiegezicht van Porsche kent, kon de wijzigingen al op voorhand invullen: de doorgetrokken LED-strip tussen de achterlichten, die we al op de Panamera en Cayenne zagen, siert nu ook de ronde bips der Macan. Gehoord op de redactie: 'van achteren ziet de nieuwe Macan eruit als een Chinese kloon van de Macan'. Heel meta.

Veel details geeft Porsche niet over de opgefriste Macan, afgezien van het aanraakscherm dat groeide van 7 naar 11 inch. Kennelijk heeft Porsche gereageerd op de welbekende 'get 4 inches more'-mailtjes. Nieuwe kleuren zijn Miamiblauw, Mambagroen metallic, Dolomietzilver metallic en - last but not least - Krijt. In de oogbalpijnigende versie zoals hij hier staat mag Porsche hem van ons houden, maar smaak is persoonlijk.

Nieuw is ook de Traffic Jam Assist, die filerijders ondersteunt bij snelheden tot 60 km/u. Ook monteert Porsche, quote, "bredere banden op de achteras, waardoor de Macan optimaal gebruik kan maken van zijn intelligente Porsche Traction Management-vierwielaandrijving (PTM). Nieuw ontwikkelde banden zorgen bovendien voor meer dynamiek in de bochten. Ze liggen om nieuwe 20 of 21 inch velgen."

Prijzen, de lanceerdatum en motoriseringen van de Macan-met-de-dikkere-schlappen worden op een later tijdstip bekend gemaakt.