Nieuwe Ferrari-baas noemt targets Marchionne 'ambitieus'

Wijlen Sergio Marchionne was niet bang van flink ambitieuze doelstellingen, dat weet iedereen. Zijn opvolger benoemt dit nu, maar dat had hij beter niet kunnen doen: beleggers straften hem meteen af met de grootste koersval in twee jaar.

Een supercarmerk is doorgaans een grote geldmachine, en Ferrari is de grootste geldmachine van allemaal. De Italianen halen op hun gemakje een rendement van 20 procent, wat ongekend is in autoland (De Duitse Drie zitten op 8-10%, Porsche op 17%).

Waar Luca de Montezemolo nog alles in het werk stelde om Ferrari exclusiever te maken dan waterputten in de Sahara, mocht de kassa van zijn opvolger (en onttroner) Marchionne best wat vaker rinkelen. De vorige week overleden Ferraribaas wilde in 2022 de winst verdubbelen naar 2 miljard euro, en de productie opkrikken tot boven de 10.000 exemplaren per jaar. Daarnaast hangen de Ferrari-SUV en de terugkeer van de Dino nog boven de markt.

Kortom: er is genoeg te doen de komende jaren, en de targets zijn nogal pittig. Ferrari's nieuwe CEO Louis Camilleri (op de foto rechts) maakte de fout dit in het openbaar te zeggen, en prompt reageerde de beurs, met een duikvlucht die even 11% in de min aantikte. Uiteindelijk herstelde het aandeel intraday een beetje, maar er stond bij het sluiten van de beurs nog steeds een dikke min op het bord. Wellicht dat Camilleri voortaan zijn woorden wat beter weegt. Ferrari's tepels zitten vol melk, en er zijn immers mogelijkheden zat om wat extra's af te romen de komende jaren: hetzij via de Tailor Made-afdeling, hetzij via de verkoop van motoren aan Alfa, hetzij via meer pretparken, shirtjes en sleutelhangers. Overigens krabbelde het aandeel Ferrari gisteren weer aardig op: