Inferno in Bologna: zat de tankwagenchauffeur te appen?

Gistermiddag reed een tankwagen bij de luchthaven van Bologna achterin een stilstaande truck, met catastrofale gevolgen. De vuurbal eiste twee levens en zorgde voor 60 tot 70 gewonden. Bij het zien van de beelden komen er twee vragen in ons op.

Op de beelden is te zien hoe de tankwagen zich volledig oblivious achterin een andere vrachtwagen boort, waarop er zich direct een flinke fik ontwikkelt. Dat is vreemd, want de truck die wordt aangereden is een 'normale' oplegger, waar je geen licht ontvlambare zaken in verwacht. Dat is vraag 1: wat vervoerde deze truck? Het zou ook kunnen dat de brandstoftank scheurt en de inhoud vlam vat, maar diesel ontbrandt niet zonder flinke compressie en bovendien zien we ontploffende auto's door aanrijdingen doorgaans alleen in de film.

Dan vraag 2: wat was de bestuurder van de tankwagen in hemelsnaam aan het doen? Wellicht had de botsing een medische oorzaak, maar het is waarschijnlijker dat de chauffeur op een vrachtbrief of het scherm van zijn telefoon zat te kijken  

De gevolgen waren nochtans catastrofaal: het vuur verwoestte alles om zich heen, inclusief de brug waarop het gebeurde. Onder de weg bevonden zich een parkeergarage en een tweetal autodealers, hier gingen ook auto's in vlammen op. De drukgolf door de ontploffende brandstof deed tot honderden meters verder ruiten sneuvelen. Volgens de Italiaanse rampencoördinator vervoerde de tankwagen waarschijnlijk LPG. 

Van de gewonden zijn er enkelen nog slecht aan toe. Veel mensen werden geraakt door rondvliegende brokstukken. Godzijdank waren er 'slechts' twee doden, omdat iedereen zich al uit de voeten had gemaakt toen de grote explosie volgde. Als het in Nigeria was gebeurd, stonden er nog 200 mensen met emmertjes benzine te scheppen en was de chaos helemaal niet te overzien geweest..

Op onderstaande video's is de nasleep te zien, vanuit de lucht en op de brug zelf. Als we de schade zo bekijken duurt het nog even totdat de weg gerepareerd en opengesteld is.