Shell investeert miljoenen in elektrische oplaadtechnologie

Oliegigant Shell doet er van alles aan om te laten blijken dat het de switch naar elektrische voertuigen omarmt. Nu investeert het Nederlands-Britse bedrijf $31 miljoen in een startup die het opladen van elektrische auto's makkelijker en sneller maakt.

Een oliegigant als Shell die de elektrische toekomst omarmt? Het klinkt raar, want je zou verwachten dat een bedrijf als dit ons juist zo lang mogelijk op fossiele brandstoffen wil laten rijden. Daar verdient het immers de poen mee. Maar Shell ziet dat er in de toekomst geen ontkomen aan elektrische auto's is, en gaat er nu vol voor om hierin mee te gaan. Eerder plaatsten ze al laadpalen bij veel van hun tankstations, nu investeren ze $31 miljoen in startup Ample.

Het doel van Ample is om het opladen van elektrische auto's zo makkelijk te maken als het maar kan. Ze werken aan een autonome, gerobotiseerde technologie waardoor elke stekkerbak binnen enkele minuten met een volle lading weer verder kan. Klinkt lekker vaag, en zo willen de eigenaren van de startup Khaled Hassounah en John de Souza het ook graag houden. Hun bedrijf is nog niet openbaar actief waardoor we ook niet precies kunnen zien wat hun product nu daadwerkelijk omvat.

Het enige dat duidelijk gemaakt wordt is het volgende: "Ample has invented an economical, rapidly deployable and widely accessible platform that delivers a full charge to any electric car in minutes. An alternative to traditional charging, Ample uses autonomous robotics and smart-battery technology, making it feasible for anyone to own an electric car regardless of driving needs, economic means, or geographic location."

Na enig onderzoek van Electrek blijkt dat Ample iets doet dat al meerdere keren geprobeerd, en ook al meerdere keren gefaald is: ze willen accu's omwisselen. Daarbij lijkt het er op dit moment op dat geen verschil zit tussen hetgeen Ample wil doen, en wat er al door anderen geprobeerd is.

Eerdere pogingen werden gedaan door onder andere Tesla en Better Place. De eerste trok de stekker er tijdens het testen al uit omdat het niet haalbaar bleek, de laatste ging failliet omdat er geen animo voor was. Het grootste obstakel bij Ample's plan is dat niet alleen de technologie ontwikkeld moet worden, maar dat autobouwers er ook aan mee moeten werken. De auto's die nu rondrijden zijn niet geschikt voor het snel uitwisselen van een accupakket. Maar goed, we weten nog steeds niet wat Ample precies doet. Wellicht is het zo ingenieus dat het alle autofabrikanten mee gaan doen en dat dit initiatief wel gaat werken. We wachten het rustig af.