Nederland telt 35,7 km² aan met zonnepanelen belegd dak, maar dat zou veel meer kunnen zijn. Er is in totaal 892 km² aan dak voorhanden, wat betekent dat 96 procent van het totale aanbod niet is versierd met een lapje fotovoltaïsche cellen.
Hoe Deloitte tot deze cijfers komt? Simpel: de duurbetaalde, vlotte jongens gingen met een ladder elke stad, dorp en negorij van Nederland af om er hoogstpersoonlijk de daken op te meten... nee, geintje: er werd handig een combinatie gemaakt van het kadaster en een aantal andere openbare registers om tot deze benadering te komen.
Het rapport komt op een moment dat de aardgaswinning in Nederland wordt teruggedraaid, en kolencentrales steeds meer onder vuur van de groene maffia komen te liggen. Tevens staan we aan de vooravond van een elektrische revolutie in de autosector, waardoor de vraag naar elektrische energie naar verwachting sterk toeneemt. Volgens de laatste cijfers van het CBS (2015) wordt in Nederland 110 miljard kWh geproduceerd, waarvan 13,7 miljard kWh aan 'hernieuwbare energie' (biomassa, wind, zon, en water). Dit cijfer zou met peak solar panel kunnen stijgen tot 60 miljard kWh, grofweg de helft van onze 118 miljard kWh aan binnenlandse energieconsumptie. Dit is - ceteris paribus -in theorie voldoende om alle Nederlandse kolencentrales stil te leggen en de aardgastoevoer met nog eens 40 procent te knijpen.
Enfin, de strekking van het verhaal in het AD is helder: u laat gratis geld liggen door geen zonnepaneels op uw dak te nemen. De zon schijnt altijd, en zal bovendien nooit een rekening sturen. De nadelen die aan panelen kleven (hoge initiële investering, risico op brand bij zeer zonnig weer en risico op totaaldestructie bij een flinke hagelbui) worden niet benoemd, dus dat doen wij maar even voor ze.
Ondanks de nadelen die aan zonnepanelen kleven is het voordeel evident: het maakt een Nederlands huishouden in theorie zelfvoorzienend, waardoor alleen de industrie nog externe energie nodig heeft. Combineer panelen bovendien met een elektrische auto die je in de stroomvoorziening integreert en je hebt een mooi systeem dat minder gevoelig is voor pieken en dalen in de vraag naar elektriciteit.