Augustus begint goed voor Tesla, althans op de beurs. Nadat op 1 augustus nabeurs de cijfers van het tweede kwartaal bekend werden gemaakt pluste het aandeel de dag erop 16 procent (naar $350), en gisteren kwam er nog eens een stijging van tien procent overheen. De reden voor een opwaartse beweging in de ochtend was dat bekend werd dat het Saoedische staatsinvesteringsfonds een aandeel van $2 miljard in Tesla heeft genomen: bij een koopprijs van $350 betekent dit dat het fonds voor 3,4 procent aandeelhouder van Tesla is.
Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.
— Elon Musk (@elonmusk) August 7, 2018
Vervolgens kwam in de middag een nieuwe bombshell: Elon Musk twitterde dat hij overweegt Tesla van de beurs te halen, met een bod van $420 op alle uitstaande aandelen. Tesla had op dat moment een beurswaarde van $61 miljard, Musk bezit iets meer dan een vijfde van alle aandelen. De koers steeg flink, en waakhond SEC legde de handel gedurende bijna twee uur stil. In de tussentijd kwam via het officiële Teslakanaal een blogpost, waarin Musks plannen iets uitvoeriger uit de doeken werden gedaan.
Bottom line: Musk wil Tesla van de beurs hebben en zegt de financiering hiervoor rond te hebben. Bestaande aandeelhouders mogen hun stukjes Tesla houden, of ze inwisselen voor $420. Nadat de handel in het laatste beursuurtje van New York hervat werd, schoot de koers verder omhoog, om te sluiten op $379,57, een plus van 11 procent.
Het zou kunnen zijn dat Musk met zijn uitspraken de zo door hem gehate shorters een ultieme loer heeft gedraaid, maar in dat geval heeft hij wel de allerzwaarste wapens uit de kast gehaald. Het lijkt waarschijnlijker dat de man bloedserieus is, en we ons dus kunnen opmaken voor een (her-)privatisering van Tesla, dat op 29 juni 2010 naar de beurs ging à $17 per aandeel.
Zijn voornaamste beweegreden: aandeelhouders zijn lastig, want ze eisen van alles, en concentreren zich vooral op de korte termijn. Musk speelt liever de long game, en doet dit graag zonder zich op aandeelhoudersvergaderingen te moeten verantwoorden, met de constante hete adem van belanghebbenden in de nek. Of het verstandig is om een autofabrikant, die slechts een fractie van de omzet van de grote jongens draait, maar wel een gelijke of grotere beurswaarde heeft, van de beurs te halen? Dat mag u zelf invullen. Punt is dat Musk in geen geval verkoopt, dus voor hem is het lood om oud ijzer. Pas wanneer hij zijn belang afbouwt of verkoopt wordt de waarde van Tesla voor hem interessant, voor nu is het geld waar hij toch niet bijkan, omdat het in het bedrijf zit.
Als Tesla van de beurs wordt gehaald, blijft het als apart bedrijf bestaan: van een fusie met SpaceX is geen sprake, zo verzekert het bedrijf, dat deze week begon met het werven van toppersoneel voor de tweede fabriek in Shanghai.