Man rijdt 722 km/u in 50 jaar oude auto

Volkswagen mag dan geen record gezet hebben op de zoutvlakte van Bonneville, Danny Tompson deed dat wel in zijn vijftig jaar oude Challenger 2. Hij pakte met een gemiddelde van 722 km/u het record voor 'fastest piston powered car'.

In 1960 zette Mickey Tompson zijn zinnen op het landsnelheidsrecord op de zoutvlakte van Bonneville. Hij ging deze wel even binnenslepen met zijn Challenger 1 hot rod. De eerste run ging goed, maar om het gemiddelde te bepalen, moest hij ook nog terug. Dat liet de auto helaas niet gebeuren. De droom bleef en in 1968 kwam verscheen Mickey met de Challenger 2 aan de startlijn. Ook die dag werd er geen record gezet want het begon te regenen waardoor de zoutvlakte in een klein meertje veranderde. 

De Challenger 2 werd in een garage geparkeerd en Mickey was van plan om samen met zijn zoon Danny nog een poging te doen. Helaas lukte dit niet omdat hij en zijn vrouw vermoord werden in 1988. Om zijn vader te eren, besloot Danny zijn droom toch nog waar te maken. Hij trok de Challenger 2 uit de garage en paste hem een beetje aan naar de standaarden van vandaag. 

Aan de buitenkant is er niets veranderd. Daar vinden we nog steeds de 68 met de hand gemaakte aluminium panelen. Hieronder is het een ander verhaal. Het oude Ford 427 V8-blok is vervangen door twee 'dry block nitro-fueled' Hemi V8 's die samen verantwoordelijk zijn voor bijna 2.500 pk. Ook de remmen zijn aangepakt en zijn nu van een mix van koolstofvezel en keramiek gemaakt. Alsof dat nog niet genoeg is heeft de Challenger 2 ook twee parachutes om mee af te remmen. Om deze te kunnen gebruiken, moet er wel een deel van de achterkant met perslucht weggeschoten worden.

Al met al is de Challenger wellicht wat zwaarder dan je denkt. Hij weegt 2.360 kilogram met alle vloeistoffen aan boord, maar na een run van acht kilometer weegt hij ongeveer 227 kilogram minder. Na zo'n run heeft hij er namelijk 190 liter brandstof doorheen gejaagd.

De meest indrukwekkende cijfers moeten nog komen. Danny liet er tijdens Speed Week geen gras over groeien en ramde de Challenger 2 gelijk richting de recordsnelheid. Tijdens de eerste run haalde hij een top van 718,7 km/u. Op de terugweg had hij nog meer snelheid te pakken en deed hij zijn snelste run van de dag: 725,6 km/u. Daarmee haalde hij een gemiddelde van 722 km/u, wat genoeg was om het oude record van 706 km/u te verbreken

Benieuwd hoe het is om harder dan 700 km/u te rijden? Kijk mee met Danny tijdens zijn een van zijn runs. Hij plakte een GoPro op zijn helm zodat wij mee konden koekeloeren. Daarbij zien we vooral dat het toch best spannend kan zijn als de snelheden boven de 500 km/u uitkomen.