Elon Musk stuurde zonder overleg beurstweet achter stuur Model S

Tien dagen na de vermaarde 'Tesla van de beurs'-tweet heeft Elon Musk toegegeven dat deze zonder overleg met de bedrijfsleiding is verstuurd, in een poging transparant te zijn. Ook spreekt de CEO van het zwaarste jaar in zijn leven ooit.

Wie beweert dat Elon Musk de afgelopen tijd teveel hooi op zijn vork heeft genomen, heeft gevoel voor understatement. Naast het runnen van Tesla en SpaceX, en het integreren van Solar City, bemoeit Musk zich ook met kinderen die in Thaise grotten vastzitten, dumpt hij allerlei ideetjes aangaande de Hyperloop en zijn Boring Company en ga zo maar door. Af en toe komt het door de werkdruk tot rare uitspattingen, zoals bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers over 2018, waarbij analisten werden geschoffeerd, en rondom de redding van de Thaise jongetjes, waarin een duiker zeer ongefundeerd als 'pedo' werd weggezet.

Nu geeft de enigmatische miljardair buitenstaanders een kijkje in zijn drukke schema en psyche. De New York Times vloog naar de westkust om de CEO een uur lang te interviewen. Het werd een bij vlagen emotioneel gesprek, waarin Musk niet alleen aangeeft zijn berichte tweet op eigen initiatief te hebben verzonden (no surprises there), maar ook dat er wordt gezocht naar een rechterhand die voor hem persoonlijk de druk van de ketel kan halen.

Musk heeft het afgelopen jaar praktisch de klok rond gewerkt, miste bijna de bruiloft van zijn eigen broer in Spanje, en vertrok meteen na de ceremonie weer om verder te werken aan de Model 3. Volgens twee bronnen rond de Raad van Bestuur zit Musk ook flink aan de Ambien, een slaapmiddel. Wellicht ook niet de weg naar een heel gezonde leefstijl.

Over de voorgestelde prijs van $420, die werd getweet van achter het stuur van een Model S (met Autopilot, hopelijk): hij wilde 20 procent op de toenmalige prijs zetten, waarmee hij op $419 uitkwam. Uiteraard kon mr. Symbolism het niet laten om er een 420-dingetje van te maken. “It seemed like better karma at $420 than at $419. But I was not on weed, to be clear. Weed is not helpful for productivity." Een waarheid als een koe, en bovendien weet iedereen dat crack Elons drug van keuze is.

Minstens even belangrijk als deze tweet -en motivator voor het onderzoek van de SEC- was de opmerking 'funding secured'. Hierbij verwees Musk inderdaad naar het Saoedische staatsinvesteringsfonds, maar liep hij tevens op de zaken vooruit. De Arabieren hebben hem geen enkele garantie gegeven. Verder zegt Musk geen enkel boos telefoontje van de Raad gekregen te hebben na zijn tweets: “I don’t recall getting any communications from the board at all. “I definitely did not get calls from irate directors.

Bottom-line van het interview is dat Musk weken van 120 uur heeft gedraaid, sinds 2001 niet langer dan een week vakantie heeft genomen (toen hij geveld was door malaria) en dat de Raad van Bestuur naarstig op zoek is naar iemand die hem kan ondersteunen, zodat hij wat minder roofbouw op het eigen lijf hoeft te plegen. Dat lijkt ons een goed idee, de man is nodig eens aan wat vakantie toe. Echter, zoals dat gaat met control freaks, moet je de taken wel uit hun vingers wrikken. De afsluiter van het interview is hier een mooie illustratie van: “if you have anyone who can do a better job, please let me know. They can have the job. Is there someone who can do the job better? They can have the reins right now.” Gelooft u het zelf?