Leveranciers: Tesla is een financieel risico

Meer dan 80 procent van Tesla's leveranciers is van mening dat de automaker een financieel risico vormt. Dat blijkt uit een enquete dat een verbond van leveranciers hield onder zijn leden.

Sinds Elon Musks twitter-faux pas over het van de beurs halen van Tesla lijkt het adagium in de algemene beeldvorming 'alle ballen op Tesla' te zijn. Of het bedrijf ligt dermate onder een vergrootglas dat elke scheet nieuws is, dat kan ook. De Original Equipment Suppliers Association ondervroeg zijn leden over het bedrijf, en 18 van de 22 respondenten antwoordde dat Tesla een financieel risico vormt voor hun bedrijf. Dit schrijft de Wall Street Journal, op basis van ingewijden.

Is dit wereldschokkend? Nou, nee. Het lijkt ons niet meer dan logisch dat een jong bedrijf als Tesla, met een dergelijke krappe cashflow in een wat hogere risicocategorie wordt ingedeeld dan een fabrikant die al decennia een flinke afzet draait, en winstgevend is. De hele structuur van  Tesla is volledig anders dan die van een GM of BMW. Net zoals beoordelaars als Moody's bedrijven een kredietrating geven, zullen grote leveranciers intern ook hun eigen inschatting maken van de solvabiliteit van hun grote klanten.

Enfin: het aandeel TSLA sloot gisteren op $308,44, dus als er sprake is van een crisis, dan zien beurshandelaren dat (nog) niet.