Helmut Marko ziet Daniel Ricciardo voorlopig geen shoeys doen

In een interview op de Oostenrijkse televisie heeft Red Bull-adviseur Helmut Marko zijn licht laten schijnen op het onverwachte vertrek van Daniel Ricciardo, en de onderhandelingen die eraan vooraf gingen. Vooral het ongeloof overheerst.
@media (max-width: 679px){#fig-65dfddc0149cd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dfddc0149cd img{#fig-65dfddc0149cd img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65dfddc0149cd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dfddc0149cd img{#fig-65dfddc0149cd img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65dfddc0149cd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dfddc0149cd img{#fig-65dfddc0149cd img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65dfddc0149cd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dfddc0149cd img{#fig-65dfddc0149cd img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Op Servus TV, waar Marko te gast was, gaf hij aan met stomheid te zijn geslagen toen Ricciardo zijn beslissing kenbaar maakte. Dat de onderhandelingen moeilijk waren is evident, anders had het niet zo lang geduurd tot er uitsluitsel was.

We beginnen bij de woensdag voor de GP van Oostenrijk, op 26 juni. Na twee uur onderhandelen kwamen de partijen tot een akkoord, maar: "tijdens het weekend waren we weer aan het praten en heronderhandelen". Hierbij zal het niet geholpen hebben dat Ricciardo onenigheid met het team had over het door de wind trekken van zijn teamgenoot. Vervolgens lieten de partijen er nog twee races en een volledige maand overheen gaan, tot de GP van Hongarije, de laatste voor de zomerstop. Tijdens dat weekend (27-29 juli, red.) kwam de finale 'go' uit kamp Ricciardo. Of, zo leek het:

"In Hongarije gaf hij tegenover dhr. Mateschitz (de teameigenaar, red.) en mij aan dat hij met alles akkoord ging, en dat hij op dinsdag tijdens de test zou tekenen. Maar dat deed hij niet. Vervolgens belde hij op donderdag (2 augustus) met de mededeling dat hij naar Renault ging." Nog geen dag later lekte Ricciardo's vertrek uit, en op vrijdag 3 augustus - rond een uur of 13:00 - maakte Red Bull het vertrek van zijn rijder officieel wereldkundig.

Over de beweegredenen van de Australiër, die een decennium met de Red Bull-familie verbonden was, zegt Marko: "Ik kan slechts aannemen dat hij misschien niet in het Hondaproject gelooft of dat Renault hem een hoop geld heeft geboden". Dat laatste lijkt te kloppen, er zingen bedragen van €20 miljoen per jaar rond. Wellicht heeft het geld hem over de streep getrokken, aangezien de kans dat Ricciardo met Red Bull de komende twee jaar een wereldtitel pakt ook niet heel groot wordt geschat. Dat, plus de realistische vrees dat hij Verstappens knaapje zou worden. Marko merkt er wel fijntjes bij op dat het 'moeilijk gaat worden zijn shoey in de nabije toekomst te laten zien'.

Naast 'de zaak Ricciardo' kwamen zijdelings ook enkele andere thema's aan bod. Zo mist Marko zijn landgenoot Lauda in de paddock. Onlangs werd bekend dat Lauda in het kader van het herstel na zijn longtransplantatie de rest van het seizoen niet meer aanwezig zal zijn bij races. Ook werd Honda opgehemeld ten koste van Renault: 'Bij Honda zijn we het nummer 1-team, bij Renault waren we slechts een betalende klant'. Wiens brood men eet,...