Snelheidskathedraal Monza vreest vertrek uit Formule 1

Kaartjes verkopen voor een Formule 1-race is een flinke opgave voor promotors. De Italianen die het circuit van Monza runnen bleven het jarenlang proberen, maar na tegenvallende verkopen dit jaar, vrezen ze in 2020 niet meer uit de kosten te komen.

Monza tekende in 2016 een contract waarin staat dat ze tenminste tot en met 2019 elk jaar een race moeten organiseren. Maar de Italiaanse fans van de koningsklasse komen niet massaal opdagen om naar een live race te kijken. Zelfs niet nu Ferrari het erg goed doet. De kaartverkoop voor de race van volgende maand loopt niet lekker en de promotors zijn er dan ook vroeg bij om aan te geven dat ze nu al vrezen voor volgend jaar. Daarbij vergeten ze natuurlijk niet aan te dikken dat ze in 2020 wellicht de stekker uit het hele circus trekken.

President van de Automobile Club d'Italia Angelo Sticchi Damiani laat weten dat hij zich ernstig zorgen maakt over de financiele situatie omtrent de races en het circuit. Volgens hem werd vorig jaar afgesloten met een flink verlies, en lijkt het erop dat het dit jaar weer zo zal zijn. Hij dringt er dan ook op aan dat de F1 zijn licentiekosten drastisch verlaagt omdat Monza er anders in 2020 geen onderdeel meer uitmaakt van de Formule 1.

Daarnaast geeft de ACI-baas eigenlijk de schuld aan Vettel: "Een jaar geleden ging Vettel op vakantie als leider van het kampioenschap en dit jaar rijdt hij achter de leider aan. Ik hoop dat het dit jaar anders gaat dan vorig jaar. Toen was Mercedes onverslaanbaar na de race op Monza," vertelde hij tegen Gazzetta dello Sport.

Dit jaar lijkt het jaar van de klagende circuits te worden. Vrijwel elke promotor heeft bij de F1 aan de bel getrokken omdat de licentiekosten hen de nek omdraaien, terwijl ze dreigen met vertrek uit de sport. Na de races hoor je ze er echter niet meer over, als de centen zijn verdiend op de toch stiekem ramvolle tribunes. In dit geval gaat het om Italianen, en we weten allemaal dat die wel eens met iets teveel 'passie' kunnen reageren.