'Volkswagen zet grote groep ingenieurs en managers op straat'

Het Volkswagen-management heeft de afgelopen maanden in alle rust het staal van de guillotine geslepen. Inmiddels zijn de botte plekjes eruit, dus kunnen er weer dieselgate-koppen rollen. Er zouden een half dozijn ontslagen op til staan.

Van de zes mensen op de schopstoel is oud-ontwikkelingsbaas Heinz-Jakob Neusser de hoogste in rang. De man is al sinds 2015 geschorst, maar kennelijk had zijn baas nog even bedenktijd nodig voor het met een definitief oordeel kwam. Alle zes horen tot een groep van 49 personen die het openbaar ministerie van Braunschweig op de korrel heeft wegens schuld aan dieselgate, zo meldt het Handelsblatt, dat verdere ontslagen niet uitsluit.

Dat Neusser en VW al lang niet meer door één deur kunnen, werd vorig jaar duidelijk: de geschorste ontwikkelingschef sleepte zijn werkgever voor het gerecht, omdat deze een bonus van 1,4 miljoen euro niet had betaald. Uiteindelijk kwam het tot een schikking buiten de rechtszaal.

Met de op handen zijnde - maar onbevestigde - ontslagronde blijft het dieselschandaal maar dooretteren voor VW, terwijl het zelf graag verder wil. Maar wellicht is het in zo'n geval slim om wat harder door te pakken zolang het nog crisis is. Op arrestaties van topmannen als Stadler heeft het concern echter geen vat.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f0c1400bea13', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });