Eigenlijk was het de bedoeling om de hele overname van Force India tijdens de zomerstop te regelen, maar dat lijkt nog niet helemaal gelukt. De bewindvoerders hadden in het consortium van Lawrence Stroll een partner gevonden die de hele overname makkelijk kon financieren en daarbij garandeerden de overnemers ook nog dat alle achterstallige schulden zouden worden betaald. Ideaal, zou je zeggen. Toch blijkt de werkelijkheid weerbarstiger dan de theorie.
Aandeelhouders Vijay Mallya en Subrata Roy waren goed voor 85% van de aandelen, de overige 15% lag bij de familie (Michiel) Mol. Met de Nederlanders waren de Canadezen er snel uit: Mol stapt uit de Formule 1. Bij de Indiase aandeelhouders is er echter een probleem: zij hebben dertien banken die ook van alles van ze willen hebben. Blijkbaar is het Formule 1-team bij de banken als onderpand gebruikt, want de partijen komen er niet heel snel uit.
Er is door de stroeve afhandeling van de deal een probleem met de Grand Prix op Spa-Francorchamps. Nu de overname niet totaal is afgehandeld bestaat Force India ineens uit twee delen: ten eerste een bij de FIA/Formule 1 ingeschreven raceteam, zonder auto's, personeel en rijders, en het tweede deel dat auto's, monteurs en rijders heeft, maar niet is ingeschreven voor de Grand Prix.
Lastige kwestie natuurlijk en dat is het moment dat juristen tevoorschijn komen om hun urenschrijfmachines aan te slingeren. Bij de FIA zit iedereen te bedenken wat er nu moet gebeuren en ook Stroll & co zullen hun advocaten in de de boeken hebben.
Er zijn verschillende uitkomsten denkbaar. Ten eerste is er de optie dat de Indiase banken akkoord gaan met wat er op tafel ligt. Dan is er geen vuiltje aan de lucht en rijdt Force India gewoon zoals het al het hele jaar voor de dag komt. De tweede optie is dat het niet lukt en Force India niet aan de start verschijnt. Dat is geen leuke variant, maar gelukkig is er ook nog een escape. Versie drie van het reddingsplan voorziet in een scenario waarbij de FIA vindt dat alle juridische mogelijkheden zijn gebruikt, maar dat het niet gelukt is. De overlords van het autoracen kunnen het team onder bepaalde omstandigheden een plotselinge nieuwe inschrijving laten doen als nieuwe race-entiteit. Dan hebben we straks ineens een fris team op de grid staan (met dezelfde auto's rijders, monteurs en setup).
Voor de sport is het belangrijk dat Force India, of hoe het team ook mag gaan heten, gewoon aan de start komt. Met maar tien teams is het al een vrij mager veld in vergelijking met de jaren tachtig en negentig. Ook eigenaar Liberty Media ziet liever geen teams halverwege een seizoen door faillissement uitvallen. Dat staat immers niet goed in een media-/marketingverhaal.
De kans is dus groot dat de roze auto's er gewoon bij zijn, want er is een nooduitgang in de regels van de Formule 1 gebouwd die -ondanks dat het niet mag- toch een nieuwe inschrijving halverwege het seizoen toestaat. Daarnaast zou het niet de eerste keer zijn dat de FIA de regels tijdens het spel aanpast, dus deze keer zouden ze dat gewoon ook kunnen doen.
Er is in ieder geval een partij die deze rommelige toestand als muziek in de oren klinkt: Dmitry Mazepin, vader van testcoureur Nikita Mazepin. Hij wilde het team ook overnemen, maar vond het gedoe met de dertien banken nogal omslachtig en werd uit de procedure geknikkerd door de bewindvoerders.