Formule 1 denkt over uitstel motorregels 2021

In 2021 zouden er eigenlijk nieuwe motoren komen, maar inmiddels lijkt het erop dat er weinig verandert aan de krachtbronnen. Daardoor zijn nieuwe instappers afgehaakt en dat is jammer, vindt ook Ross Brawn, die denkt over uitstel van de regels.

Het klonk allemaal waanzinnig mooi: dankzij nieuwe -goedkopere- motoren overwogen verschillende fabrikanten een instap of terugkeer naar de Formule 1. De namen Aston Martin, Porsche en Cosworth zongen rond. Vooral Dr Andy Palmer, CEO van Aston Martin, liet duidelijk blijken dat hij wel oren had naar het bouwen van F1-motoren. Voorwaarde was wel dat ze goedkoper duur zouden worden dan de huidige motoren. 

Van de huidige motorleveranciers waren er drie (Renault, Mercedes en Ferrari) echter nogal tegenstander van de voorgestelde wijzigingen. Vooral de afschaffing van de MGU-H (die uitlaathitte in elektriciteit omzet) zagen ze niet zitten. Juist dat onderdeel beginnen ze nu onder de knie te krijgen, maar het is voor de nieuwe instappers prohibitief duur om er nu nog één te gaan ontwikkelen.

Gevolg van de steeds aanpassende voorstellen van regelwijzigingen is dat alle mogelijke instappers zijn afgehaakt, tot teleurstelling van sportdirecteur Ross Brawn van Liberty Media. De Britse oud-teambaas zinspeelt daarom in het programmaboekje van de Grand Prix van België op een uitstel van de regelwijzigingen. Hij wil eigenlijk meer tijd om de nieuwe instappers te kunnen paaien: "We want to try and create a set of technical regulations on the engine, which are appealing to new manufacturers coming in as well as consolidate our existing engine suppliers."

Brawn wil daarom met wat meer factoren kunnen spelen, zodat hij meer te bieden heeft: "And I think we just need to think of our timing on that, whether 2021 is the right time to do that, or whether it's better to keep that powder dry until we can be certain that major regulation change will bring fresh blood into the sport."

Hij wil niet alle veranderingen op de lange baan schuiven. Aanpassingen aan de chassisregels en, belangrijker, het kostenplafond voor de teams blijven gewoon op de kalender staan. Overigens lijkt het erop dat de teams daar wel uit gaan komen en dat zelfs de superspenders (Ferrari, Mercedes en Red Bull Racing) hun akkoord gaan geven voor introductie van een zachte cap op uitgaven. Er zijn immers onderdelen die gestandaardiseerd kunnen worden: "Why don't we all have the same transmission, at least the core parts of it – the same shafts, the same differentials." Scheelt al een hoop geld als je die gewoon kunt inkopen.