Vanuit het niets knalde het aantal PHEV's in Nederland tussen eind 2013 en eind 2016 naar de 100.000. Niet omdat Nederlanders vurig geloofden in de PHEV, maar wel dankzij een breed palet aan fiscale maatregelen. Geen douceurtje werd gespaard om de zakelijke rijder in de Outlander of de V60 te krijgen, en de importeurs lachten zich de ballen uit de broek.
In 2017 kwam de Grote Stagnatie: zakelijke rijders moesten 22% bijtelling betalen, en de PHEV werd sneller gedumpt dan een celeb met een #metoo'tje aan de broek. Na respectievelijk 41.031 en 21.695 registraties in 2015 en 2016 stonden er in 2017 slechts 2.445 PHEV-registraties in de boeken. Doordat veel mensen hun Outlander of V60 D6 dumpten daalde het aantal PHEV's in 2017 per saldo zelfs met zo'n 700 stuks.
Echter, in 2018 lijkt de PHEV weer een comeback te maken. Volgens cijfers van de RVO worden er momenteel bijna 400 stuks per maand op kenteken gezet: in juni 369 en in juli 397. Een belangrijke oorzaak hiervoor lijkt te zijn dat er steeds meer PHEV's op de markt komen die voor particulieren een interessant alternatief op de conventionele aandrijflijn bieden. Dit wordt ondersteund door de drie populairste modellen van juli (tussen haakjes het totaal aantal verkochte exemplaren, zoals gerapporteerd door de BOVAG):
- Porsche Cayenne: 64 (77)
- Porsche Panamera: 37 (37)
- Volvo XC60: 35 (190)
Dit zijn allemaal kraakverse en dure modellen met 400+ pk, waarin je zeker niet voor joker rijdt. Bovendien is het BPM-voordeel door de (op papier aangegeven) uitstoot een belangrijke andere motivator: je koopt een hybride Cayenne met 'S'-pk's voor de prijs van een instapper. Ook hier speelt het denken met de portemonnee dus een rol, maar het werkt nou eenmaal om demense een worst voor te houden. Toch is het kras dat kennelijk 100 procent van alle verkochte Panamera's de afgelopen maand eentje van het populaire hybride-type was. Wellicht speelt mee dat de rest van Porsche's gamma is uitgedund door de WLTP-toestanden. Navraag bij Porsche Nederland levert hierop geen antwoord, de woordvoerder houdt het op 'wij doen over individuele verkopen geen uitspraken'.
Het voordeel van deze nieuwe situatie is tweeledig: ten eerste blijft het aantal Outlanders afnemen (de afgelopen 12 maanden nam het Outlander-bestand met 806 stuks af tot 24.635) maar komen er leuke auto's voor in de plaats. Ten tweede is de koper momenteel voor het overgrote deel particulier, waardoor we ervan uit kunnen gaan dat de auto's een stuk bewuster gereden worden: ze zullen netjes bijgeladen worden en in de praktijk voor bakken minder uitstoot zorgen dan alle asociale leasepikken die in hun PHEV met 140 op weg zijn naar hun volgende afspraak. Hierdoor smaakt het BPM-voordeel dat uit de zak van de belastingbetaler wordt betaald ineens een heel stuk minder bitter.