Shell stopt alweer met benzinebezorgdienst

Anderhalf jaar geleden lanceerde Shell TapUp: een dienst die een probleem oplost dat er helemaal niet is, namelijk het voltanken van je auto zonder een tankstation aan te doen. TapUp stopt er nu mee, omdat het niet aansloeg. Wie had dat gedacht?

Bij de lancering was iedereen behalve Shell al lang duidelijk: dit plan is gedoemd te falen. In een regio (Rotterdam) waar je op elke straathoek een tankstation tegenkomt benzine gaan bezorgen is water naar de zee dragen. Een gemiddelde auto komt zo'n 600 kilometer of verder op één tankvulling, en het volgooien van je auto neemt misschien twee minuten in beslag. Wie laat dan in vredesnaam zijn benzine bezorgen, met een mark-up van €3,95? 

Het antwoord op die vraag: toch nog meer dan 4.000 voertuigen, wat neerkomt op gemiddeld acht per dag. Het is meer dan niks, maar het kan nog steeds niet uit om hier een voertuig - genaamd Chuck - met een poppetje voor te laten rijden. Bovendien is een complicerende factor dat je als bezitter wel moet zorgen dat de bezorgdienst in je benzinetank kan. Kortom: TapOut TapUp was een ronduit slecht doordacht plan dat vanaf de eerste minuut kansloos was. We vragen ons serieus af welke manager heeft gezegd 'oh ja, goed plan. Gaan we doen.' Aan de andere kant: de kosten van het project zijn vele malen kleiner dan al het gratis dividend dat Rutte ze geeft, alles is relatief. Nu weer met de voetjes op de grond, Shell.

Update. TapUp geeft in een reactie aan dat alleen de dienst voor particulieren geschrapt wordt. De zakelijke markt, met vooral verhuurbedrijven als klant, wordt nog wel gewoon bediend. Sterker nog: het wil flink doorgroeien, de 5 voertuigen die het nu in bezit heeft moeten er op termijn 50 worden.