Bugatti Divo, de hypercar van €5 miljoen

Op een dag besloot Bugatti dat hun Chiron misschien iets te veel een zachte GT is, en dat een deel van de klandizie hun hoefijzer best met wat extra scherpe kantjes zou willen hebben. Het idee van de Divo was geboren, en dit is de uitwerking ervan. 

Als u in de markt bent voor een krachtige auto, en geld speelt geen rolex, dan kunt u à €2,4 miljoen een Chiron kopen. Of u gaat voor de overtreffende trap, en klapt meer dan het dubbele op tafel voor een Divo. Wel snel zijn, want Bugatti maakt er slechts 40. Grapje natuurlijk, de auto is al lang uitverkocht.

Met de Divo komt het aantal varianten van de Chiron op drie uit: de originele coupé, de in maart gepresenteerde Chiron Sport, en nu dus de extra ruige Divo. Of de auto het waard is om twee keer meer op te brengen dan een standaard Chiron? Dat is een irrelevante vraag in deze prijsklasse, maar laten we de nieuwe krachtpatser - vernoemd naar de Fransman Albert Divo, die eind jaren twintig twee maal de Targa Florio voor Bugatti won - eens onder de loep nemen. 

Aan het vermogen van 1500 pk lijkt niets te veranderen, wel heeft de auto -dankzij een vin en een 23% grotere spoiler dan op de Chiron - flink meer neerwaartse druk, een negatief camber op de wielen, en kan hij extra g-krachten trekken in bochten: de zijwaartse accleratie bedraagt 1,6g. Vandaar ook de lijfspreuk 'made for corners'. Ook aan het gewicht van twee ton is geschaafd, wat knap is, aangezien alleen de enorme W16 al bijna 500 kg weegt. De Divo legt 35 kg minder in de schaal. Ondanks de aanpassingen blijft de auto zijn toelating voor op de openbare weg houden. Wel daalt de topsnelheid flink, naar 380 km/u. Maar zeg eens eerlijk, hoeveel bochten kunt u met 400+ pakken?

Bugatti's hoofd exterieur design Frank Heyl geeft aan dat de auto een volgende stap in het design van de Chiron is: "We’ve kept and further developed our Bugatti design DNA features, but on top of that have also taken the opportunity to exercise our freedom and create a completely new form language.” Duidelijk anders aan de Divo is de flinke lijn, die van de voorste wielkast tot aan de C-stijl loopt. Over het geheel doet de Divo nog het meest denken aan de extreme Vision Gran Turismo-concept die aan de Chiron voorafging, maar uiteindelijk is hij toch flink anders geworden.

De Divo komt er als gezegd in een oplage van 40 stuks. Deze komen bovenop de 500 'normale' Chirons. De eerste klanten krijgen volgend jaar hun exemplaren, als Bugatti zijn 110de verjaardag viert. Hieronder een exclusieve video van de collega's van Autovisie, die als eersten kennis maakten met de Divo.