Nico Hulkenberg krijgt gridstraf op Monza

Vlak na de start van de Grand Prix van België besloot Nico Hulkenberg dat hij later kon remmen voor de eerste bocht dan de rest van het veld. Daardoor veroorzaakte hij een gigantische crash waarvoor hij nu op de vingers getikt wordt.

De crash waardoor Fernando Alonso over de cockpit van Charles Leclerc vloog (wiens hoofd er nog op zit dankzij de Halo) werd direct onderzocht door de stewarts. Zij hebben nu besloten dat Nico Hulkenberg hiervoor verantwoordelijk was. Zij straf is wellicht wat mild voor een ongeluk dat dodelijke consequenties had kunnen hebben: tien plaatsen gridstraf op Monza en er zijn drie penalty-punten toegevoegd aan zijn superlicentie. Daarmee is het afgedaan.

Het onderzoek was overigens niet heel erg lastig, want Hulkenberg kwam openlijk uit voor zijn fout. Hij gaf eerlijk toe dat hij de situatie verkeerd inschatte, daardoor te laat remde en meerdere coureurs van de baan kegelde. Daarnaast gaf hij ook nog even de schuld aan de slechte aerodynamica van de auto's wanneer deze dicht op elkaar rijden.

"It's just incredible to find out again on lap one how sensitive these cars are with aerodynamics. When you have a few cars that bunch up in front of you, how much grip and load you lose and when I hit the brakes I instantly locked up the front wheels and was then just sliding into Fernando," vertelde hij tegen Motorsport.

Kortstondig vliegende auto-piloot Fernando Alonso was het blijkbaar niet helemaal eens met de straf die de stewarts Hulkenberg oplegde. Hij verwees direct naar een vergelijkbaar ongeluk dat in 2012 plaatsvond waardoor Romain Grosjean de daarop volgende race niet mee mocht rijden. 

De stewarts wezen daarop naar het puntensysteem dat sinds 2014 in werking is. Als een coureur hierop twaalf punten heeft verzameld, dan krijg hij een race ban. Hulkenberg heeft er op dit moment vier waarvan er een later dit jaar alweer vervalt. Die twaalf zullen er waarschijnlijk niet komen, maar de FIA ziet het systeem als een waarschuwing voor coureurs die vaker in de fout gaan. Een enkel foutje hier of daar moet kunnen.