SSC Tuatara heeft 1.750 pk en doet 483 km/u

Na zeven jaar wachten op het productiemodel van de SSC Tuatara is hij eindelijk daar. Verrassend genoeg lijkt hij ook nog eens alle beloftes in te lossen.

Als je iets belooft, dan moet je het ook nakomen. Zeven jaar geleden beloofde SSC (Shelby Supercars) de Tuatara: een monsterlijke supercar. Het bedrijf toonde toen alleen een conceptversie en vertelde nog niet wanneer ze met een productieversie zouden komen. Eerder dit jaar deden ze dat wel: het moest allemaal gaan gebeuren op Pebble Beach 2018. En zoals belooft: de SSC Tuatara is hier. 

Het eerste dat opvalt aan de Tuatara is dat hij voor 98% op de conceptversie lijkt. Dezelfde strakke lijnen en minimalistische vormgeving heeft zeven jaar stand gehouden bij de designers van de auto. Hetzelfde geld voor het te produceren aantal paarden: 1.350. Alleen zei men zeven jaar geleden dat ze daar een zevenliter V8 voor nodig hadden. Nu worden de peekaas gehaald uit een 5,9 liter V8 met twee turbo's.

Die 1.350 paarden worden geproduceerd op normale benzine. Wordt er Ethanol in de auto gegooid, dan krijgen de achterwielen te maken met 400 extra paarden. Het totaal komt dan op een idiote 1.750 pk te liggen. En daarmee claimt SSC dat ze het snelheidsrecord van de Koenigsegg Agera RS kunnen afpakken. Dat record staat op 447,2 km/u, een lachtertje vergeleken bij de snelheid die de Tuatara minimaal moet halen: 483 km/u.

Het is niet onlogisch om te denken dat de claim van SSC ook werkelijkheid kan worden. Ze waren immers jarenlang recordhouder van het snelheidrecord met de SSC Ultimate Aero. Maar tot de autofabrikant de Tuatara een recordpoging laat doen, blijft het bij een claim die weinig waard is. Dat in tegenstelling tot de prijs van de auto. Deze moet naar verluid meer dan één miljoen dollar opbrengen en er zullen er maar honderd van gemaakt worden.