Zo'n beetje elke autofabrikant is ondertussen bezig met het ontwikkelen van autonome technologieën, maar de gevolgen hiervan op de inzittenden worden nog vergeten. Zeker in het geval van een ongeluk. Bij Toyota ging er als eerste een lichtje branden. De autofabrikant heeft nu onderzoek gedaan naar de gevolgen op het menselijk lichaam voor inzittenden van autonome auto's.
Nu kunt u denken dat een ongeluk een ongeluk is: auto's rammen elkaar op een ongelukkige plek, airbags ploffen en mensen stappen al dan niet met verwondingen uit. Maar volgens Toyota is er een wezenlijk verschil tussen ongelukken met mensen die zelf rijden, of mensen die in een zelfrijdende auto zitten. De eerste groep heeft namelijk de menselijke reactie van het zichzelf schrap zetten voor de impact omdat ze deze zien aankomen. De tweede groep doet dat niet omdat ze hoogst waarschijnlijk met hun mobiel bezig zijn en dus niet op de situatie op de weg letten.
De uitkomst van een botsing tussen twee auto's waarvan er een autonoom is, kan dus een hele andere uitkomst hebben dan op dit moment verwacht wordt. Door hiernaar onderzoek te doen, wil Toyota inzicht krijgen in de menselijke reacties. Hierdoor kunnen ze de veiligheid van hun autonome auto's op de nodige plekken aanpassen zodat de inzittenden net zo, of nog veiliger zijn dan in een normale auto.
Om een goed beeld te krijgen liet Toyota 87 vrijwilligers een jaar lang deelnemen aan een onderzoek waarin ze onderworpen werden aan allerlei manoeuvres. Hieronder vallen dingen als op het laatste moment ontwijken, plotseling remmen en andere ingrijpende acties. De resultaten van het onderzoek zullen in oktober gepresenteerd worden, maar voor nu lijkt het erop dat de onderzoekers er niet heel veel nuttigs uit konden halen. Een van de onderzoekers liet weten dat er tijdens alle test geen patroon in menselijk gedrag te ontdekken was.