Fiat 500X gefacelift, nu met driecilinder turbo

Fiat heeft het zusje van de Jeep Renegade, de eigen 500X, opgefrist. De kleine SUV is niet alleen strakgetrokken, onder de kap verschijnt een volledig nieuwe generatie Firefly-turbomotoren.

We beginnen met de uiterlijke wijzigingen. De 500X, die in 2014 debuteerde, krijgt voor en achter nieuwe verlichting. Evenals bij de 500 is er bij de achterlichtunits een stukje koets in het midden geplakt. Ook de bumpers en DRL's wijzigden, maar als leek zie je dit niet. In het interieur zien we een nieuw dashboaerdpaneel, en krijgen kopers het 7-inch Uconnect HD Live-systeem.

Dan het grote nieuws onder de kap: de nieuwe generatie benzine-turbo's heet 'Firefly' (zal Josh Wedon leuk vinden...). Hij is opgetrokken uit een modulaire structuur, met een inhoud van 0,33 liter per cilinder. Het resultaat is aldus een 1.0 drieclinder en een 1.3(3) viercilinder, allebei met partikelfilter. Fiat zegt de motoren tienduizenden uren ggetest te hebben, en er vijf miljoen kilometer mee te hebben afgelegd.

De 1.0 levert een gezonde 120 pk en maximaal 190 Nm via een zesbak, de 1.3 legt 150 pk en 270 Nm op tafel, via een zestraps DCT. Beide modellen hebben voorwielaandrijving. Als derde optie is er de 1.6 E-Torq (110 pk).

Dieselmotoren zijn er ook: Fiat levert MultiJets met 1.3, 1.6 en 2.0 liter. De zwakste heeft 95 pk/200 Nm, de sterkste 150 pk/350 Nm en vierwielaandrijving. Maar in Nederland zal de diesel weinig aftrek vinden, hier moet de driepitter de kar trekken, en klanten bij onder andere Kia (Stonic) weghalen. Hieronder de powergrafiek, waarbij er - heel Italiaans - voor een volstrekt onlogische schaalverdeling bij het draaimoment is gekozen. Lekker handig, jongens. Wel weer grappig: deze Back To The Future-achtige reclame.