Kabinet wil middels betuttelende cursussen elektrische auto's pushen

Er worden in Nederland kennelijk nog niet voldoende stekkerauto's verkocht, en dus heeft het kabinet een briljant plan opgevat: stuur autoverkopers op EV-cursus zodat ze hun klanten beter het groene evangelie kunnen prediken.

Beste burger: u bent een hersenloze idioot die niet in staat is voor zichzelf te denken of zichzelf te informeren, en met autoverkopers is het niet veel beter gesteld. Daarom gaat de overheid, die weet wat goed voor u is, er bij de autobranche op aandringen dat verkopers een EV-cursus gaan doen. Pas als ze deze achter de rug hebben kunnen ze u op de voordelen van een stekkerauto wijzen, en u deze in de maag splitsen.

Dit is zo ongeveer de crux van het zoveelste infantiele kabinetsplannetje, dat, onder aanvoering van stas Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Milieu, op ons wordt afgevuurd. Ze wil een campagne starten 'om de voordelen van elektrisch rijden bij het grote publiek onder de aandacht te brengen', aldus de bewindsvrouw in een antwoord op Kamervragen van haar partijgenoot Sienot.

Het argument: 'slechts drie procent van alle verkochte auto's is elektrisch'. Ja, want in de ogen van de bewindslieden en Kamerleden zijn elektrische auto's kennelijk al voor iedere prijsklasse en autokoper een volwaardig alternatief voor de conventionele auto. Immers, waarom zou je een Toyota Aygo kopen als je ook een Tesla Model X kunt kopen, nietwaar? Er wordt volledig over argumenten als prijs, bereik en laadinfrastructuur gesprongen, maar het schrijnendste van het hele verhaal is nog wel dat vreselijke dédain, waarmee verondersteld wordt dat mensen geen eigen onderzoek kunnen doen wanneer ze op het punt staan een grote aankoop in de vorm van een nieuwe auto te doen. Echt, ga eens weg met dat betuttelende vingertje en meng je godbetert niet in een privéaangelegenheid als de aankoop van een consumptiegoed. 

Je zou ook kunnen zeggen 'laat de markt zijn werk doen', maar deze wordt al flink verstoord door de overheid met lage fiscale bijtellingspercentages voor zakelijk rijders. Bovenstaande plannen lijken echter meer gericht op de particuliere rijder. Maar ook hier gaat op: laat de mensen het lekker zelf uitzoeken. Overigens is hier de ruime definitie van elektrische auto's gehanteerd: alles met een stekker is elektrisch.

Mocht u binnenkort voor een nieuwe auto naar de dealer gaan, en de verkoper ratelt maar door over hoe geweldig en veel beter een PHEV zou zijn, ook al geeft u aan dat u hiervoor te weinig kilometers maakt of er gewoon geen interesse in te hebben, dan weet u: deze man is op cursus geweest bij Stientje. Die volgend jaar waarschijnlijk ook in Zomergasten zit om ons de les te lezen.