Lewis Hamilton verwacht dat Mercedes op Monza Ferrari aftroeft

Ferrari vormt dit seizoen meer en meer een bedreiging voor Mercedes. Toch verwacht Lewis Hamilton de Italiaanse rivalen komende zondag op hun eigen terrein te kunnen verslaan.

Mercedes heeft de statistieken mee: de afgelopen vier jaar won het team in de hoge-snelheidskathedraal die Monza heet, Ferrari's laatste overwinning dateert alweer van 2010. In dat jaar kwam Fernando Alonso als eerste over de streep voor de Scuderia.

Ook dit jaar heeft Mercedes-coureur Lewis Hamilton hoge verwachtingen. Hij werd weliswaar door Vettel op snelheid geklopt in Spa, de layout van Monza is volgens de Brit in het voordeel van de zilverpijlen. Ferrari heeft namelijk vooral prima tractie vanuit de langzamere bochten, en daar is er op Monza maar één van: de eerste chicane.

Tegelijkertijd is Hamilton realistisch en eerlijk genoeg om te beseffen dat zijn voorsprong van 17 punten in het kampioenschap te danken is aan een combinatie van ongelukjes bij Ferrari, en slecht weer. Het beste voorbeeld was het uitvallen van Vettel in leidende positie op Hockenheim, maar ook Hamiltons sterke kwalificaties in natte omstandigheden (Hongarije en Spa) helpen mee. Volgens de regerend wereldkampioen is Ferrari momenteel echter wel het te kloppen team: beide fabrikanten namen opwaarderingen mee naar Spa, maar toch lijkt Ferrari overall het sterkst. 

"This next run of races is going to be really telling" zo zegt Hamilton. "The next two or three races will really show if they're going to continue to sustain that high performance." Een belangrijk wapen van de Scuderia zijn de sterke starts: het vermogen "is obviously a lot better than it was last year and they sailed past us at the start". Nou ja: dat, of de tractie danwel het aangrijpen van de koppeling. Hamilton wist zijn koppositie in Spa te verdedigen door Vettel voor La Source naar de buitenkant te dringen, waarbij hij er ook nog voor moest zorgen dat Ocon niet onderdoor kwam. Dit lukte, maar op de Kemmel Straight prikte Vettel zijn Ferrari er toch langs.

De F1 begint meteen na de zomerstop met een back-to-back tussen Spa en Monza. Over drie dagen alweer gaan de eerste vrije trainingen voor de Italiaanse GP van start, vooralsnog zonder rijderswisselingen. Verwacht een flink gat tussen Mercedes en Ferrari enerzijds, en Red Bull anderzijds. Van de spek-en-bonenteams zal vooral Racing Point profiteren van de topsnelheid. Ook kijken we met een schuin oog naar wat Haas kan laten zien.