Dit zijn de waardevolste fabrikanten op de beurs

Gisterochtend werd bekend dat Aston Martin waarschijnlijk aan het einde van dit jaar naar de beurs gaat, en wordt gewaardeerd op ruim €5 miljard. Wat ons deed afvragen: hoe staat dat in verhouding tot andere beursgenoteerde fabrikanten?

Er is de laatste tijd veel te stellen over autofabrikanten op de beurs. Veel automakers willen naar de beurs, Tesla wil er juist af - maar krijgt het niet voor elkaar. Als Aston Martin inderdaad de vijf miljard aantikt, zoals ook al in januari van dit jaar werd gesteld, dan is het bedrijf in een paar jaar tijd vijf keer in waarde over de kop gegaan: de vorige eigenaar Investindustrial kreeg er ongeveer een miljard voor.

Om overzichtelijk te krijgen wat de waarde van de huidige spelers is, zetten we op een rijtje op hoeveel de grote en belangrijke fabrikanten momenteel gewaardeerd worden. Hierbij vermelden we ook hoeveel voertuigen de betreffende fabrikant verkoopt.

Bedrijf - marktwaarde* - notering in - aantal auto's verkocht (2017)

  • Toyota Motor - €155,6 miljard (20,285 biljoen JPY) - Tokyo

    Aan het lijstje kunnen we binnenkort waarschijnlijk twee merken toevoegen: Aston Martin en Volvo. Aston mikt op een beurscap van €5,5 miljard, waarvan ongeveer €1 miljard publiek beschikbaar komt. Vorig jaar verkocht de automaker 5.117 auto's.

    Volvo Cars wordt door zijn Chinese eigenaren aan de bovenkant gewaardeerd op een forse €26 miljard ($30 miljard). Dit lijkt wel heel erg fors voor een bedrijf dat nog geen 600.000 auto's per jaar verkoopt, zeker als je het naast de vier keer grotere BMW Group en Daimler AG legt. Analisten vonden dit ook: zij schatten de marktwaarde van de Zweedse autobouwer op €10-15 miljard.

    Ook McLaren sprak vorig bij monde van CEO Mike Flewitt over een beursgang op de middellange termijn, maar de Britten krabbelden in maart van dit jaar terug. Een IPO lijkt voorlopig van tafel.