Lamborghini in markt voor hypercar van €1+ miljoen

Liefhebbers van zeer extreme hypercars krijgen de komende jaren met de Valkyrie en de Project One wat moois voor de kiezen. Lamborghini wil ook een stuk van de taart, en overweegt een eigen gelimiteerde miljoenenwagen.

De afgelopen tien, twintig jaar zijn de inzetten flink verhoogd op het gebied van hypercars. Vroeger was het ondenkbaar dat mensen miljoenen voor een nieuwe auto neertellen, inmiddels is er een relatief grote groep superrijken die zonder blikken of blozen 5 miljoen euro voor een exclusieve auto neertellen.

Hierbij speelt mee dat technologische ontwikkelingen de grenzen steeds verder oprekken, in het bijzonder dankzij elektrificering en nieuwe stappen in lichtgewicht-constructie. Aston Martin en Mercedes leveren voor het einde van dit decennium de nieuwste generatie hybride hypercars af, een lucratieve aangelegenheid. Lamborghini heeft nog geen ervaring qua F1-technologie of elektrificering, maar heeft in het verleden met de Sesto Elemento wel een mooi staaltje lichtgewichtbouw laten zien. De laatste miljoenenauto was teleurstellend voor wat hij kostte: de Veneno was niet veel meer dan een Aventador met een extreme koets en een paar pk extra.

Mogelijk gaat het bedrijf zich revancheren: aan de zijlijn van Pebble Beach - waar de SVJ debuteerde - gaf CEO Stefano Domenicali aan de Britpers aan wel in de markt te zijn voor een nieuw exclusief topmodel. Aangezien Lamborghini vanaf de volgende Aventador aan de hybride gaat, ligt het voor de hand dat dit een lichtgewicht-auto met batterijen gaat worden. Een elektrische supercar in de geest van de Terzo Millennio is nog veel te ver weg.

Topprioriteit heeft een dergelijk project echter niet, want er moet in de eerste plaats geld verdiend worden met grootschaliger productie. Varianten van de melkbeer Urus en de opvolger van de Aventador krijgen dus voorrang, maar toch zouden we graag een baanbrekende hybride halo car van de Italianen willen zien. Die mogelijkheid is er te meer omdat concernzusje Porsche al heeft aangegeven dat we binnenkort geen opvolger van de 918 Spyder hoeven te verwachten.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5deb540d65eba', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });