Dit wordt de nieuwe Lada Niva!

Kent u de Lada Niva nog? Die kunt u vanaf nu vergeten. De opvallende auto heeft een nieuw jasje gekregen voor de autoshow van Moskou. Hij lijkt helemaal nergens meer op een communistische vierwielaangedreven volksauto.

De Lada Niva (foto) is sinds 1977 eigenlijk niet aangepast. Motorisch heeft hij enkele verbeteringen gekregen, maar qua chassis bleef alles gelijk. Lang zal dat niet meer duren. Lada toonde op de autoshow van Moskou de 4x4 Vision Concept die hoogstwaarschijnlijk de Niva gaat opvolgen. 

De nieuwe 4X4 Vision moet de toekomst van het merk laten zien. Het merk geeft direct toe dat dit model de huidige Niva niet zal gaan vervangen, maar wel een voorbode is voor het design van de nog te introduceren opvolger. Sterker nog, het geeft een idee van de designtaal die het merk voor alle auto's wil doorvoeren.

In de verte is de Niva nog wel te zien in het design, maar dan moeten de oogleden wel erg strak op elkaar geknepen worden. Grappig detail is dat de achterdeuren 'verborgen' zijn om het idee te geven dat het hier toch gaan om een drie-deursauto. Voor de rest zien we heel vaak een 'x' in het design terugkomen wat dan weer verwijst naar de best verkopende Lada: de X-Ray.

De toekomst van Lada ligt tegenwoordig in handen van Renault. De Fransen hebben de Russische autobouwer onlangs overgenomen. Hierdoor gaat de autobouwer, die nog steeds een marktaandeel van bijna 20% heeft in Rusland, keihard aan de bak om nieuwe modellen te introduceren. Het idee is om tot 2026 acht nieuwe modellen op de markt te zetten, en om er nog eens negen te faceliften.

Wat voor motorisering de 4x4 Vision Concept heeft, werd niet verteld. Wel duidelijk is dat daar verandering in moet komen. De huidige motorisering wordt in Nederland door de BPM vermoordt en het lijkt niet verstandig om de auto elektrisch te maken. De concurrentie aangaan met Kalashnikov is extreem gevaarlijk.