Renault was bang voor Red Bull bij introductie Spec-C

Aankomend weekend introduceert Renault hun nieuwe motorblok in de Red Bull Racing-bolide van Daniel Ricciardo. Dit gebeurt nu pas omdat ze eerder bang waren voor de reactie van RBR op de betrouwbaarheid van de motor.

De relatie tussen Red Bull Racing en motorenleverancier Renault is tot het absolute nulpunt bekoeld. Beide partijen zijn rijkelijk aan het moddergooien geslagen, en dat is nu op een punt beland dat de Fransen bang zijn voor hetgeen Red Bull publiekelijk over ze de wereld in gaat helpen. Dit terwijl ze eerder aangaven dat ze zero f*cks gaven om wat het team te melden had.

Renault-baas Cyril Abiteboul geeft aan dat hij voor de introductie van het nieuwe blok eerst over de angst voor de mogelijke reactie van Red Bull moest komen. De afgelopen tijd zijn ze zo vaak negatief in het nieuws geweest, dat dit een negatieve indruk heeft achtergelaten. Hij vindt dan ook dat hij in een spagaat zit als het aankomt op de wensen van Red Bull. Volgens hem geeft het team aan dat ze zoveel mogelijk vermogen willen, ook als dat ten koste gaat van de betrouwbaardheid, terwijl ze aan de andere kant constant klagen over de betrouwbaarheid van de geleverde motoren. Hij weet van ellende niet meer hoe hij hiermee om moet gaan.

De oplossing lijkt te liggen in het direct aanbieden van de updates, ongeacht de betrouwbaarheidsproblemen. Het idee is dan ook om vanaf nu elke update direct bij Renaults afnemers aan te bieden. Daarbij plaatsen de Fransen wel de kanttekening dat de upgrades mogelijk niet zo betrouwbaar zijn als gewenst, en dat de gevolgen hiervan bij de ontvanger liggen.

Bij de introductie van de Spec-C V6 gaf Renault direct te kennen dat het blok nog wat betrouwbaarheidsproblemen heeft. Om die reden gebruiken ze hem zelf ook niet in het fabrieksteam. Maar Renault heeft Red Bull Racing en McLaren wel de mogelijkheid gegeven om het blok in te zetten. Red Bull heeft ervoor gekozen om de auto van Daniel Ricciardo ermee uit te rusten. Of Max Verstappen ook een nieuw blok krijg, blijft nog ietwat onduidelijk. Hierover doen vooral tegenstrijdige berichten de ronde. McLaren blijft voorlopig bij het Spec-B-blok omdat ze nu vooral op aerodynamische updates focussen. Een nieuw motorblok kunnen ze er nu niet bij hebben.

Of de keuze voor het nieuwe motorblok dit weekend weer gaat leiden tot een klaagwaterval uit de mond van Red Bull teambaas Christian Horner, is nog even afwachten. Abiteboul hoopt in ieder geval dat de waterval niet publiekelijk gaat stromen, maar dat Horner eerst achter de schermen naar de Fransen stapt voordat hij zijn frustraties in het openbaar ventileert. Dat hebben de twee heren namelijk afgesproken.