Werknemers VDL Nedcar gaan staken om overwerk

VDL Nedcar kampt met een kleine achterstand in de productie van verschillende BMW- en MINI-modellen. Daarom willen ze de werknemers verplichten tot overwerk. Deze zijn het er niet mee eens en moeten van de vakbond gaan staken.

Stel u eens voor dat u prettig werkt bij een groeiend bedrijf, een goede werkdruk heeft en een baas heeft die opleidingen voor u betaalt. Prettig toch? Maar als deze baas dan vraagt of u hem een halve zaterdag kunt helpen, dan accepteert u dit niet en schakelt gelijk de vakbond in. Deze adviseert vervolgens om keihard te gaan staken. Dat is in een notedop de situatie waarin VDL-Nedcar zich bevindt. 

Het bedrijf in Born kampt met een achterstand van meer dan 2.000 auto's, veroorzaakt door meerdere stakingsdagen en de vakantieperiode. Helaas lukt het de directie niet om de werknemers zover te krijgen een stap extra zetten om door hunzelf veroorzaakte schade in te lopen en zo te voldoen aan de eisen die BMW hen stelt. Indirect zetten ze daarmee hun eigen banen op de tocht want als BMW hierdoor het contract niet verlengt bij Nedcar, dan kan iedereen weer gaan staken omdat ze ontslagen dreigen te worden.

Om dit scenario te voorkomen verplichtte de directie daarom alle medewerkers om twee zaterdagen een avonddienst extra te draaien. Iets dat niet mag volgens de vakbond. Als alternatief werd er aangeboden om vier halve zaterdagen in te plannen. Elke werknemer moest dan twee halve dagen voor zijn rekening nemen. Maar ook dit werd van tafel geveegd door de leden van de bonden. Helaas weet Nedcar hier officieel nog niets vanaf en gaat er dus nog steeds van uit dat hun werknemers gewoon de halve zaterdagen komen werken.

Het is weer een typisch voorbeeld van vakbonden die 'het beste' met hun leden voorhebben, maar in de praktijk geen greintje inzicht in de situatie tonen. Eerst veroorzaken ze een achterstand, en als het bedrijf dit dan moet inlopen, zorgen ze voor nog meer oponthoud. Daardoor worden onderhandelingen met opdrachtgevers in de toekomst niet makkelijker. 

Daarnaast staat het ook de werknemers van Nedcar allerminst netjes dat ze niet de wil tonen om een twee keer een halve dag extra te werken terwijl er voor de aankomende jaren al een mindere werkdruk is beloofd. Het lijkt erop dat de Franse Slag is neergedaald in Born.