Tesla's geven straks automatisch richting aan

Je zou zeggen dat BMW er al jaren geleden mee had moeten komen, maar Tesla is de eerste: het bedrijf komt met software waardoor de auto automatisch richting aan gaat geven. Is dat stokje achter het stuur helemaal overbodig.

We maken het dagelijks mee op de openbare weg: Peugeots die om onverklaarbare reden hun richtingaanwijzer aan hebben op een weg waar geen afslag is, en BMW's die onaangekondigd van richting veranderen zonder het knipperlicht te gebruiken. Het staat nooit in de lijstjes van verkeersirritaties, maar vraag iemand ernaar en hij kan er een hele tirade over beginnen. Laat het aan Tesla om hiervoor een oplossing te verzinnen:  auto's die uit zichzelf richting aangeven.

Het bedrijf van Elon Musk heeft onlangs een patent ingediend dat deze technologie werkelijkheid moet maken. Het mooiste hierbij is dat het niet bedoeld is voor de autonome opties, maar juist voor de luie Teslabestuurder die vergeet geen zin heeft om het pookje achter het stuur omhoog of omlaag te bewegen.

Het patent dat Tesla heeft ingediend laat zien dat het bedrijf de bestaande technologie in de auto wil gebruiken om te bepalen of de richtingaanwijzers aan moeten of niet. De kennis hiervoor wordt eigenlijk uit de autonome-functies van de auto gehaald. Of zoals Tesla het zelf uitlegt: 

"An embodiment includes a method of automated turn signaling, the method comprising: determining, via the processor, that a vehicle will cross a lane line or turn based on a measured steering angle value that is within a value range stored in a memory, wherein the car includes the processor, the memory, and the turn signal source; and activating, via the processor, the turn signal source based on the determination that a vehicle will cross a lane line or turn."

Voor nu lijkt het bij een patent te blijven. Of de software hiervoor naar de auto's van Tesla gaat komen is nog onduidelijk, maar wel erg aannemelijk. Niet alleen zou het een uitkomst zijn in het dagelijks verkeer, ook helpt het de Autopilot om zelf van baan te wisselen. Nu doet hij dat alleen als de bestuurder de richtingaanwijzer aanzet om zo aan te geven dat het veilig is om van baan te switchen.