Koenigsegg onder druk gezet door Tesla

We kunnen in de toekomst keihard geweld verwachten uit Zweden. Christian von Koenigsegg verplichtte zijn werknemers om, onder druk van de Tesla Roadster, nog meer aan de acceleratie van zijn auto's te werken. Met succes.

Toen Elon Musk de tweede Tesla Roadster aan het publiek toonde, en met de 0 naar 100 km/u acceleratietijden van minder dan twee seconden begon te smijten, reageerde iedereen geschokt. Ook in Zweden werd er gereageerd. Sterker nog, iemand werd flink boos. Christian von Koenigsegg kon het niet slikken dat een volledig elektrische auto eerder op de 100 km/u zit dan zijn Agera RS. Daar moest het merk wat aan doen.

Voordat de Zweden openbaar kwaad gingen doen, moest er natuurlijk wel gecontroleerd worden of de claim van Musk wel waar kon zijn. De cijfers zijn immers nog niet bewezen. Na wat tikketetik op de calculators kreeg Christian te horen dat de cijfers ook realiteit konden worden. Daarop liet de man er geen gras over groeien en ging hij zelf aan de slag om de Tesla Roadster op zijn plek te zetten.

Het antwoord werd onlangs gevonden en is volgens Von Koenigsegg even simpel als 'wild': "We’re talking 0-250 mph in 14 seconds, or something like this. It’s like, black marks all the way up to 250 mph." De man laat het klinken alsof het verpletteren van de Tesla Roadster even simpel is als het aandraaien van een schroefje op de bestaande V8.

"What we see with our engines, we’ve noticed that we’re just scratching the surface of what we can achieve. Here’s an example: if we ignore fuel consumption for a moment… we have a fairly high compression ratio for our turbo V8 – 9.5 to 1 with 1.6 bar of boost. If we drop that to 8.8 to 1, we could boost to 2.2 bar, which is another 600 bhp just like that, without putting more stress on your engine because your peak pressure doesn’t go up. And it would only consume about five per cent more fuel," liet hij weten aan TopGear.

Gezien meneer Von Koenigsegg toch wel enige geloofwaardigheid heeft opgebouwd met zijn snelle creaties, kunnen we niet anders dan hem geloven in deze kwestie. Wanneer we de nieuwe, Tesla belachelijk makende bolide kunnen verwachten, weet nog niemand. Het kan ook zomaar zijn dat de Regera nog een tikje dikker gemaakt wordt.

Het kan ook zomaar zijn dat we Koenigsegg in de WEC terug gaan zien. De raceklasse is op dit moment aan het kijken of ze de regels voor de toekomst gaan aanpassen waardoor er met hypercars geracet kan worden. Christian liet weten dat hij zeker geïnteresseerd is om met zijn auto's een keer mee te kunnen doen aan Le Mans. 

Net als bij alle geïnteresseerde fabrikanten, hangt het ook bij Koenigsegg af van de regels die uiteindelijk doorgevoerd worden. Het moet wel haalbaar blijven voor de relatief kleine autofabrikant. Maar vooralsnog lijkt het erop dat dit geen probleem hoeft te worden aangezien Koenigsegg een auto heeft die ze met FIA GT regels in het achterhoofd gemaakt hebben: de CCGT. Deze is relatief simpel aan te passen voor officieel racegebruik.