Beginnen hot hatches uit de hand te lopen?

De hot hatch: vroeger was het een betaalbare kleine auto met veel vermogen, bereikbaar voor de boy racer die graag een scherpe auto rijdt. Inmiddels gaan de vermogens naar 400 pk, en betaalbaar zijn de heetste hatches al lang niet meer.

Toen Volkswagen 40 jaar geleden met de Golf I GTI kwam, was dit een 110 pk sterk scheurijzer met een atmosferische 1.6 en een gewicht van 810 kg. Een kleine 10 jaar daarna was er niet bijster veel veranderd: de 205 GTI 1.6 legde 105 pk in de schaal, op een gewicht van 850 kg. Auto's waren klein en kaal.

De laatste jaren gaat het echter hard met de vermogenstoename van de hete hatches. Er is een nieuwe klasse gecreëerd van superhatches, die moeiteloos ver over de 300 pk gaan, en zelfs naar de 400 pk kruipen. We noemen de BMW M140i (340 pk), Ford Focus RS (350 pk), de Mercedes A45 AMG (381 pk), en de Audi RS3 (400 pk). Volgend jaar komt er een nieuwe A45, met minimaal 400 pk onder de kap. Nu is meer vermogen onontbeerlijk, de powerhatches worden groter en groter en zwaarder en zwaarder. Echter, waar het gewicht door de jaren met misschien 50 procent is gestegen, steeg het vermogen met 300 procent.

Wat dat betreft kan je stellen dat er een nieuwe klasse (of twee) van super-/ultra-/mega-/hyperhatches is ontstaan, en de beduidend goedkopere en kleinere modellen als de Fiesta ST, Clio RS, en Polo GTI (allen rond de 200 pk) eerder een evolutie van de klassieke hot hatch zijn. Hierboven zit een reeks veel grotere en zwaardere auto's met dezelfde scherpte: de Mégane RS, Civic Type R, Audi S3, en ook de A35 AMG (allen rond de 300 pk) die komende maand in Parijs gepresenteerd wordt. 

En dan is er dus nog de buitencategorie, met de auto's die naar de 400 pk gaan. De duurste versies van deze zwaar geblazen, vierwielaangedreven turbomonsters kosten 80 tot 90 duizend euro, zonder opties, en hebben dus helemaal niets meer met de geest van de klassieke hot hatch te maken. Ze hebben sprinttijden waar een 15 jaar oude supercar van verbleekt, maar kosten ook evenveel als een goed uitgeruste 5 Serie of Audi A6. Waar de pk-gewichtsverhouding van een eerste generatie Golf GTI rond de 7,3 kg/pk zat, slepen deze superhatches per pk nog maar maximaal 4 kg mee. Machtig spul, maar tegelijkertijd ook zeer onbereikbaar. Zelfs voor een M140i moet je nog 68.000 euro op tafel leggen.

Aan de andere kant: een huidige RS3 Sportback komt al aardig dicht in de buurt van een eerste generatie RS4, en daar moest je ook flink voor betalen (bijna een ton in euro's, destijds). Misschien kunnen we de huidige heetste hatches beter zien als plaatsvervangers van het oude powergeweld als de RS4.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f104faf8c55b', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });