Deze elektrische Zagato kunt u betalen

We kennen Zagato vooral van de extra dure edities van toch al dure auto's, maar in 1972 was het vooruitstrevend bezig. De Italianen kwamen toen met een betaalbare elektrische auto die zelfs nu nog betaalbaar is.

Meer dan vijftig jaar geleden was het Italiaanse designhuis Zagato nog niet op het punt waar het nu is. Toen maakte het al wel unieke Grand Tourers met de hand, maar kon het de concurrentie met Ford, Opel en Datsun niet aan. Daarom leek het slim om ook eens te neuzen in andere markten. Daarbij hebben we het over de toen nog extreem magere markt van elektrische voertuigen. 

De Zele 1000 werd in 1972 gepresenteerd op de Autosalon van Genève. Het was een autootje gemaakt op basis van de Fiat 500 en Fiat 124, maar was voorzien van een Marelli elektromotor en een carrosserie van glasvezel. De 1000 in de naam stond voor het aantal Watt waarover het kekke karretje dankzij z'n vier 12-volt batterijen beschikte. Hij haalde een topsnelheid van 40 kilometer per uur, en had een bereik van zo'n 80 kilometer. Daarvoor moest de accu wel volledig afgetopt zijn, waarbij het men niet meer hoefde te doen dan de stekker (die los aan de achterkant bungelt) in het stopcontact steken.

Zagato bleek de timing van de elektrische auto perfect ingeschat te hebben. Een jaar na de introductie kreeg de wereld te kampen met een oliecrisis waardoor de Italianen 500 exemplaren van de Zele 1000 wisten te verkopen. Toegegeven, het was geen gigantisch aantal, maar daardoor zijn de autootjes nu nog vrij zeldzaam, en brengen ze relatief veel geld op voor een elektrische Canta. Deze Zele die u hier ziet rolde woensdag vijf september het veilingblok van RM Sotheby's in Londen op. Naar verwachting heeft hij die dag tussen de 5.000 en 10.000 pond opgebracht. Een koopje, want als u zich bedenkt dat zo'n moderne Biro meer kost, dan is de keuze snel gemaakt, dan gaan we voor de elektrische BMW Isetta.