Chinees troepmerk maakt schaamteloze kopie van Range Rover Sport

De kopieermachine draait overuren in China. De jatters sloegen eerder al toe op de Lamborghini Urus en nu is de Range Rover Sport aan de beurt. Het resultaat is een mix van Range Rover, Mercedes en Ford. 

Chinese autobouwer Zotye is zelf zo slecht in het ontwerpen van auto's dat het het principe 'beter goed gejat dan slecht bedacht' hanteert. Het kopieert zo'n beetje alles wat los en vast zit. Dit gaat van een Mercedes S Klasse, naar een Porsche Macan tot zelfs een Suzuki Alto. Maar nu slaan ze toe op iets groters. De kopieerbrigade heeft de Range Rover Sport geprobeerd na te maken, want in China zijn die grote bakken niet aan te slepen.

De T900 komt in de line-up netjes achter de T700 te staan, die wel wat designhints van Range Rover heeft overgenomen, maar nog niet een complete kopie is. De T900 is dat wel. Hij heeft namelijk exact dezelfde afmetingen als de Range Rover Sport. Hij verschilt qua uiterlijk ook vrijwel alleen aan de voorkant waar de Chinezen de grille van de Ford Edge blijkbaar beter vonden passen.

Het interieur is een bij elkaar geraapt zooitje van onderdelen van verschillende fabrikanten. Het stuur kan je terugvinden in Audi's en het dashboard komt linea recta uit een Mercedes. Deze heeft twee grote schermen waarbij het meest rechtse scherm verrassend genoeg het instrumentenpaneel nogmaals weergeeft. De middenconsole zou dan wel weer uit een Range Rover kunnen komen. Daarnaast lijkt het materiaaldat gebruikt wordt wel van goede kwaliteit. Maar hierbij leggen we de nadruk op het woord 'lijkt'.

De Chinese kloon moet in 2019 op de markt verschijnen. Er zal dan rond de 170.000 yuan (21.519 euro) voor betaald moeten worden. Ter vergelijking: een Range Rover Sport rolt de showroom uit voor 1,2 miljoen yuan (151.900 euro).