Charlie Whiting: 'Max Verstappens straf kwam niet door verspeelde joker'

FIA race director Charlie Whiting vindt de uitbarsting van Max Verstappen nadat hij de penalty kreeg, volkomen begrijpelijk. Daarnaast ontkent hij dat Max de penalty kreeg omdat hij z'n 'joker' eerder verspeelde.

Het is het meest besproken moment van de Grand Prix van Monza: de vijf seconden straf die Max Verstappen kreeg omdat hij Valtteri Bottas niet voldoende ruimte gegeven zou hebben. Zelf liet Max zijn onvrede over de beslissing direct over de radio weten, en stak hij zijn mening tijdens latere interviews ook niet onder stoelen of banken. Volgens FIA race director Charlie Whiting is dat volledig te verwachten, maar doet hij er voor de rest niets mee. 

"Ik hoorde achteraf dat Verstappen commentaar had op de beslissing, maar ik denk dat je niet op zulke uitspraken moet letten. Zeker niet als ze in het heetst van de strijd uitgesproken worden. Ik denk dat we bij de volgende drivers briefing er nog wel een kort gesprekje over zullen hebben," vertelde Whiting aan Motorsport.

Voordat Verstappen de straf kreeg, ging het niet helemaal goed bij het ingaan van de chicane. Hij dacht dat Bottas naast hem zat, remde hierdoor te hard en sneed een stuk chicane af. Toch greep de FIA niet in. Eén van Verstappens engineers vertelde over de teamradio dat hij zijn laatste 'joker' verbruikt had. Hierdoor ontstond het vermoeden dat de coureur daarom bij zijn latere actie wel een straf kreeg.

Whiting denkt daar anders over. Volgens hem zijn de twee gebeurtenissen geheel los van elkaar bekeken. Verstappen verspeelde met het afsnijden van de chicane wel degelijk zijn joker, maar omdat hij er geen duidelijk voordeel uit haalde bleef het hierbij. Dit had geen invloed op de beslissing voor de straf die hij kreeg voor de latere actie.