Te koop: Jaguar C-X75 stuntauto uit James Bond

De Jaguar C-X75 is nooit in productie genomen omdat de autofabrikant het simpelweg niet aandurfde. Toch bouwde het zeven stuntwagens in de vorm van de supercar voor de James Bond-film Spectre. Daarvan staat er nu één te koop.

Als we het over beroemde filmauto's hebben, dan komt de bolide van Mr Hinx uit Spectre niet bepaald snel naar boven. De Aston Martin DB5 van zijn aardsrivaal des te eerder. En hoewel het toffer is om de auto van de filmheld te rijden, mag de Jaguar C-X75 van de bad guy er zeker zijn. Het is alleen jammer dat het hier om een stuntauto gaat, en niet om the real deal.

Ergens in 2010 kwam Jaguar met het idee om een supercar te bouwen die niet aangedreven werd door een standaard benzineverbrander. Nee, deze auto moest het doen met een combinatie van microgasturbines en vier elektromotoren. De hybride aandrijving was in totaal goed voor 780 pk en 1600 Nm en had een bereik van 900 kilometer. Maar het bleek allemaal iets te ver z'n tijd vooruit. De kosten waren op dat moment te hoog. Om de kosten te drukken werd de auto voorzien van een 1,6 liter turbomotor met ondersteuning van elektromotoren (samen goed voor 890 pk). Jaguar ging er 250 van gemaakt worden, maar in 2012 schrapte de Britten het hele project. 

Drie jaar later verscheen de auto weer op het toneel, maar toen als auto van de vijand van James Bond in de film Spectre. Jaguar heeft in totaal zeven C-X75's voor de film geproduceerd, en er later vier van verkocht. Het zijn 'stunt cars' wat betekent dat de auto op een buizenchassis gebouwd is, het interieur extreem karig is en de bekende vijfliter V8 de achterwielen aandrijft . 

De auto is nu in de aanbieding bij Kaaimans International en heeft volgens de gegevens maar 500 mijl (805 km) op de teller staat. Van origine was hij oranje, maar is later van een blauwe tint voorzien. Wat hij moet opbrengen is nog onduidelijk. De prijs wordt namelijk alleen vrijgegeven als u op afspraak komt en er dan naar vraagt. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5da9bbefe575f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });