Ferrari denkt dat het bespioneerd wordt met onboardcamera's

Ferrari heeft de afgelopen paar Formule 1-races een gele koelzak op de onboardcamera van hun auto's liggen. Deze ligt er niet om te koelen, maar om het beeld te blokkeren, want Ferrari denkt dat ermee bespioneerd wordt.
@media (max-width: 679px){#fig-65e6efae8ca3b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6efae8ca3b img{#fig-65e6efae8ca3b img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e6efae8ca3b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6efae8ca3b img{#fig-65e6efae8ca3b img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e6efae8ca3b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6efae8ca3b img{#fig-65e6efae8ca3b img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e6efae8ca3b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6efae8ca3b img{#fig-65e6efae8ca3b img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Het is geen geheim dat Ferrari de laatste paar Grands Prix goed weg kwam bij de start. Waardoor dat komt weet alleen het team uit Maranello, en dat willen ze graag zo houden. Ze doen er alles aan om spionerende ogen weg te houden bij hun voertuigen. Daarbij hoort ook het blokkeren van het beeld van de onboardcamera die op de luchtbox zit door deze te 'koelen'. Maar de FIA steekt daar nu een stokje voor. De koelzak mag niet meer.

De ijszak kwam voor het eerst in beeld tijdens de GP van Spa, waarna er direct allemaal geruchten rondgingen. Er werd gespeculeerd dat het team daadwerkelijk de camera aan het koelen was, wat extreem onlogisch is want de camera's hebben geen oververhittingsprobleem, en geen enkel team in de Formule 1 onderneemt iets zonder dat ze daar winst mee behalen tijdens een race. Anderen beweerden dat het team zo de luchttemperatuur rond de luchtinlaat koelde waardoor de motor in de beginfase van de race koelere lucht binnen kreeg, en zo een kleine vermogensvoordeel zou hebben. Is allemaal niet waar natuurlijk, Ferrari heeft iets heel anders te verbergen.

De uiteindelijke reden voor de opvallende koelzak was even simpel als grappig: Ferrari wil het zicht van de camera op de luchtbox op het stuur van de auto blokkeren. Het wil niet dat andere teams kunnen zien hoe ze het stuur hebben ingesteld en kunnen meelezen wat het scherm op het ding te melden heeft. 

Dat het team hier zo paranoia op is, heeft misschien iets te maken met het feit dat Ferrari's stuur wezenlijk anders is dan dat van andere teams. Er bevinden zich namelijk twee knoppen aan elke kant onder de duimen van de coureurs. Beelden van de start laten zien dat zowel Kimi Raikkonen als Sebastian Vettel deze knoppen loslaten bij het uitgaan van de lichten. Wat ze doen is (nog) niet bekend, al lijkt het erop dat ze iets te maken hebben met het perfect oppakken van de koppeling. Het is immers lastig om aan te voelen waar de koppeling grijpt, als een systeem dat overneemt kan dat een betere start betekenen.

Overigens laat Ferrari zich niet zo makkelijk bespioneren. De koelzak is weg en de paraplu heeft zijn werk overgenomen.