Officieel: Ferrari vervangt Kimi Raikkonen door Charles Leclerc

De kogel is door de kerk: Ferrari heeft besloten het contract van Kimi Raikkonen niet te verlengen. Na vijf (eigenlijk acht) jaar Ferrari houdt het op voor de 38-jarige Fin, die naar jeugdliefde Sauber terugkeert. Zijn vervanger: Charles Leclerc.

Met het aanstellen van de op één dag na precies 18 jaar jongere Leclerc eert de Scuderia de wens van wijlen Sergio Marchionne. Volgens de geruchten had de Ferrari-baas al een contract gesloten met de Monegask, alleen kwam de aanstelling na het voortijdig overlijden van Marchionne op losse schroeven te staan. Volgens de geruchten wilde het team toch met Raikkonen verder, maar sinds deze week leek de beslissing toch in Leclercs voordeel uit te vallen.

Kimi debuteerde in 2001 op 21-jarige leeftijd in de GP van Australië, voor het Sauber-team. Na twee tweede plekken bij McLaren werd hij in 2007 wereldkampioen voor Ferrari. Door een sabbatical van twee jaar in 2010-11 heeft de Fin minder F1-starts op zijn naam staan dan Fernando Alonso, die tegelijk met hem debuteerde: Kimi startte in totaal in 285 races. Hij gaat de 300 echter gewoon passeren, want tegelijkertijd werd bekend dat Kimi de komende twee jaar voor Sauber rijdt. 

Na zijn terugkeer in de F1, in 2012 voor het Lotus-team, was zijn beste prestatie een derde plek in het kampioenschap. Momenteel ligt Kimi ook derde in de tussenklassering, afgelopen weekend scoorde hij zijn honderdste podium in de F1. Gelukkig kunnen we nog twee jaar genieten van de markante mompelpot, die de laatst overgebleven racer is uit het V10-tijdperk, dat in 2005 afliep. Door de jaren heen ging Kimi eigenlijk steeds beter presteren bij de Scuderia, we hopen dat hij deze lijn bij Sauber weet door te trekken. 

Daarnaast zijn we verguld voor Leclerc, het is bij ons weten voor het eerst in Ferrari's geschiedenis dat zo'n jong talent de kans krijgt in de hoofdmacht. Hopelijk kan Leclerc Vettel - die de laatste tijd wel erg veel steken laat vallen - weer scherp krijgen.