Mercedes maakt vrachtwagenchauffeur bijna overbodig

Er zijn niet genoeg vrachtwagenchauffeurs om alle goederen de wereld rond te rijden. Het is daarom fijn dat Mercedes de eerste stap neemt om ze overbodig te maken. Hun nieuwe vrachtwagen kan zichzelf besturen en heeft geen zijspiegels meer. 

Vrachtwagentransport blijft maar toenemen. De sector schreeuwt dan ook om meer chauffeurs. Of al die vrachtwagenstoelen binnenkort gevuld kunnen worden, moeten we nog zien, maar tot die tijd maakt Mercedes het werk voor de huidige chauffeurs wel een stuk makkelijker. Het bedrijf komt met een truck die al het belangrijke werk uit handen neemt.

De nieuwe Actros komt de fabriek uit rollen met een flinke lading nieuwe technologie en twee zijspiegels minder. De truck kan zichzelf, dankzij een camera en meerdere radarsystemen, door stads- en snelwegverkeer loodsen. Hierbij kan hij zelf sturen, optrekken en remmen, ook houdt hij zichzelf automatisch tussen de witte lijnen, kan hij aanrijdingen ontwijken en noodstoppen inzetten. De zijspiegels zijn eraf gehaald omdat ze zijn vervangen door camera's die zijn aangesloten op twee vijftien inch beeldschermen in de cabine. 

Mercedes is de eerste fabrikant die deze semi-autonome technologie op vrachtwagens toepast. Het idee erachter is dat het vervoer van de goederen en de chauffeur hierdoor niet alleen veiliger, maar ook goedkoper wordt. Het afhakken van de spiegels bespaart bijvoorbeeld tussen de drie en vijf procent op dieselverbruik.